Αρχική Eπικαιρότητα Δύο χρόνια από τη βιβλική καταστροφή στη Μάνδρα – Ζωές και περιουσίες...

Δύο χρόνια από τη βιβλική καταστροφή στη Μάνδρα – Ζωές και περιουσίες χάθηκαν στα ορμητικά νερά (βίντεο)

Εικόνες Αποκάλυψης βίωσαν στη Μάνδρα κατά τη φονική καταιγίδα της 15ης Νοεμβρίου του 2017. Στα ορμητικά νερά χάθηκαν 24 ζωές. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης κατεγράφησαν ύψη βροχής έως και 200 mm σε διάστημα τριών ωρών και έως 300 mm σε διάστημα 13 ωρών – όταν η μέση ετήσια τιμή βροχόπτωσης στην Αθήνα είναι τα 390 mm.

Κανείς δεν φανταζόταν ότι η καταιγίδα που ξεκίνησε το ξημέρωμα στη Δυτική Αττική θα εξελισσόταν σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες. Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα και η Ελευσίνα ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με περιουσίες να χάνονται κάτω από τα ορμητικά νερά και 24 συνάνθρωποί μας να χάνουν τη ζωή τους.

https://dai.ly/x69cvtp

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας έχουν εντοπίσει 1.064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στην περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία έχει δείξει έως τώρα 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 να είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, τα 6 δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123 αποθήκες και υπόγεια.

https://youtu.be/4A1NEy8v_6c

Από νωρίς το πρωί οι δρόμοι πλημμύρισαν σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα με την Εθνική οδό και περιφερειακούς δρόμους να είναι απροσπέλαστοι και οδηγούς να εγκλωβίζονται στα οχήματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης η Πυροσβεστική είχε δεχθεί περισσότερες από 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι πυροσβέστες επιχείρησαν για τη μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Ορμητικά νερά κατέβαιναν από το βουνό κόβοντας δρόμους, γκρεμίζοντας μάνδρες σπιτιών, παρασύροντας αυτοκίνητα, πλημμυρίζοντας σπίτια και καταστήματα. Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Ολόκληρη η περιοχή είχε καλυφθεί από φερτά υλικά που κατέβηκαν από το βουνό, δημιουργώντας εικόνες βιβλικής καταστροφής.

https://youtu.be/ouBrYI4Zqms

Η πρώτη νεκρή αναφέρθηκε γύρω στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η γυναίκα είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της επί της οδού Κοροπούλη και Πλάτωνος στη Μάνδρα Αττικής. Λίγα λεπτά αργότερα οι νεκροί άγγιζαν τους 10. Ένας ηλικιωμένος βρέθηκε πνιγμένος στο πλημμυρισμένο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος. Αργότερα,άλλος ένας άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, εντοπίστηκε νεκρός σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου. Η Πυροσβεστική, λίγα λεπτά αργότερα, έκανε γνωστό ότι ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών εντοπίστηκε στο 2ο προς 3ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας – Θηβών. Το πέμπτο θύμα, ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία βρέθηκε νεκρή, στο δρόμο, επί της οδού Αίαντος, στη Μάνδρα. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι χάθηκαν από τα ορμητικά νερά. Την ίδια ώρα, τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η τελευταία πράξη της τραγωδίας εκτυλίχθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου συγγενείς των αγνοουμένων κατέφθαναν εκεί προκειμένου να μάθουν εάν ανάμεσα στις σορούς, βρίσκονταν οι αγαπημένοι τους.

Ο Γιώργος Μακαρούνας ήταν πατέρας ενός παιδιού 3,5 ετών, κάτοικος Ελευσίνας με καταγωγή από την Κάλυμνο. Χάθηκε την ώρα που οδηγούσε το φορτηγό του. Προσπάθησε να βγει από το όχημά του, όμως, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Δευτερόλεπτα πριν, είχε επικοινωνήσει με τη μητέρα του. «Μαμά, φοβάμαι… πνιγόμαστε», ήταν τα τελευταία του λόγια…

Εκτενές ρεπορτάζ για τις φονικές πλημμύρες φιλοξένησε ο Guardian, o οποίος ανέφερε ότι «η παράνομη δόμηση σε ρέματα και κοίτες ποταμών συνέβαλαν στη σφοδρότητα των χειμάρρων και τη θεομηνία στη Δυτική Αττική. Στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα έκανε λόγο για «βιβλικές καταστροφές στην Αθήνα», ενώ σημείωνε ότι «οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους λάσπης και θραυσμάτων, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ ο κακός καιρός προβλέπεται να συνεχιστεί».

Στο ρεπορτάζ επισημαινόταν ότι «οι πλημμύρες στα περίχωρα της Αθήνας σκότωσαν τουλάχιστον 15 άτομα, δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν» για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Τα αυτοκίνητα είναι κολλημένα στη λάσπη, όπου βρέχει αδιάκοπα, έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια και άνθρωποι αγνοούνται», δήλωσε ο Νίκος Τόσκας. Ο κ. Τόσκας, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία σε αρκετές από τις πληγείσες περιοχές την Τετάρτη, περιέγραψε σκηνές καταστροφής. «Έχει επηρεαστεί μια πολύ μεγάλη περιοχή σε μερικά από τα φτωχότερα μέρη της Αθήνας», δήλωσε.

«Και νέες καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν την πρωτεύουσα και τη δυτική Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Τη βαθιά του θλίψη για τις ανθρώπινες απώλειες εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», αναφερόταν επίσης στο δημοσίευμα.

Αποκάλυψη Realfm 97,8: Είχαν καταγράψει από το 2012 τα ρέματα-φονιάδες – Στο φως η έκθεση του υπ. Περιβάλλοντος

Αποκαλυπτική ήταν η έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναφερόταν στους κινδύνους από πλημμύρα και συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, στοιχεία τα οποία έφερε στο φως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97.8.Στις 128 σελίδες της έκθεσης, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, είχαν καταγραφεί τα ρέματα-φονιάδες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο που προκάλεσαν τη φονική καταστροφή στη Δυτική Αττική. Στη σελίδα 58 σημειωνόταν ενδεικτικά ότι «ο Σαρανταπόταµος διασχίζει την κοιλάδα της Οινόης και το Θριάσιο Πεδίο και χύνεται στον Κόλπο της Ελευσίνας. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 310 km2 και ορίζεται από τα όρη Πατέρας, Κιθαιρώνας, Πάστρα και Πάρνηθα. Στον κύριο κλάδο συµβάλλουν και νερά άλλων χειµάρρων, µε µεγαλύτερο κλάδο αυτόν που πηγάζει από τα όρη Πατέρας και Μακρό Όρος».

Στην ίδια σελίδα και την ενότητα για τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής επισημαινόταν πως «συµβάντα πληµµυρών καταγράφονται επίσης κατά µήκος των παραλιακών περιοχών Μεγάρων και Ελευσίνας».

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιά, στις ευάλωτες, όπως τις χαρακτηρίζει, περιοχές περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:

• Περιοχή Μεγάρων (έντονα πληµµυρικά φαινόµενα µε προβλήµατα σε ανθρώπους, οικισµούς και καλλιέργειες): ρέµα Αγ. Παρασκευής – Έξω Βρύση (έχει πληµµυρίσει πολλές φορές, έχουν µελετηθεί και κατασκευάζονται έργα εκτροπής και διευθέτησης), ρέµα Καµάρες – Λάκκα Καλογήρου µε έντονα πληµµυρικά φαινόµενα (έχει µελετηθεί φράγµα ανάσχεσης στα ανάντη και συλλεκτήριοι αγωγοί απορροής µέχρι τη θάλασσα)

• Περιοχή Νέας Περάµου (ρέµα Κουλουριώτικο Μονοπάτι). Έντονα προβλήµατα σε ανθρώπους, οικισµούς και καλλιέργειες

Ενδεικτικό είναι ότι στις Ζώνες ∆υνητικά Υψηλού Κινδύνου πληµµύρας Υδατικού ∆ιαµερίσµατος, όπως περιγράφονται στη σχετική έκθεση, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η χαµηλή ζώνη Μεγάρων – Νέας Περάµου.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ορμητικά νερά.

“Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είχε ξαναγίνει. Να παίρνει το νερό τοίχους… Δεν έχουμε σπίτι τώρα, τελείωσε… Ανεβήκαμε πάνω σε έπιπλα για να σωθούμε. Μόλις σταμάτησε η βροχή μας δώσανε σχοινιά και πήγαμε απέναντι.. Τι θα μας δώσει το κράτος;”, ανέφερε σοκαρισμένη στο enikos.gr μια γυναίκα από τη Μάνδρα .

“Εδώ ήταν το σπίτι μου. Τα νερά ήρθαν μέσα, ίσα που πρόλαβα να βγω. Η κακοκαιρία έσπασε την πόρτα, το παράθυρο, τα ξήλωσε όλα…” είπε ένας κάτοικος.

“Εδώ ήταν το μαγαζί μου, δεν έμεινε τίποτα…Πλημμύρισε και το σπίτι μου, έφτασε το 1,5 μέτρο το νερό. Έχει ξανακάνει πλημμύρες αλλά αυτή τη φορά η καταστροφή είναι ολοκληρωτική 100%”, πρόσθεσε ένας άλλος και κάνει λόγο για το πρόβλημα που έχει η Μάνδρα με το ρέμα.

“Ήμασταν μέσα την ώρα της καταιγίδας. Αφού γλιτώσαμε εντάξει..”, σημείωσε συγκλονισμένος ένας άνδρας προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής.Τις ημέρες εκείνες, ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είχε υποστηρίξει ότι την κύρια ευθύνη για την καταστροφή από τη νεροποντή φέρουν οι δήμοι της περιοχής. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δήμος Μάνδρας και άλλοι επτά μπάζωναν το ρέμα για 20 χρόνια.

Έως τις 27 Νοεμβρίου είχαν δηλωθεί 23 νεκροί. Στις 28 Νοεμβρίου, ο 73χρονος Βασίλης Παπαδόπουλος έγινε το 24ο θύμα της φονικής καταιγίδας, καθώς υπέστη καρδιακό επεισόδιο την ημέρα της θεομηνίας. Μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου υπεβλήθη σε επέμβαση, όμως υπέκυψε αυξάνοντας έτσι σε 24 τους νεκρούς της τραγωδίας.

Τις επόμενες ημέρες η Μάνδρα θύμιζε πόλη φάντασμα. Ακόμη μέχρι σήμερα οι κάτοικοι μετρούν σημάδια και πληγές ενώ οι μνήμες είναι ακόμη νωπές.

Πηγή: enikos.gr