Αρχική Eπικαιρότητα «Βικτόρια»: Έρχεται η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 16 μηνών- ποιες περιοχές κινδυνεύουν

«Βικτόρια»: Έρχεται η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 16 μηνών- ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Προσοχή συνιστούν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Θέμα ωρών είναι πλέον το «χτύπημα» της «Βικτόρια», με έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Μέχρι τις 16:00 της Τρίτης 12 Νοεμβρίου επιβεβαιώνονται στο ακέραιο οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις έντονες βροχοπτώσεις, τους θυελλώδεις νότιους ανέμους, αλλά και τη μεγάλη διαφορά πίεσης που παρατηρείται στο μάτι του χαμηλού βαρομετρικού, και γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο ethnos.gr, χαρακτήρισε το βαρομετρικό «μετεωρολογική βόμβα».

Πόσο έτοιμες είναι οι υποδομές της χώρας -π.χ.στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική- για να αντέξουν τη δύναμη της φύσης, ειδικά όταν οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα βαρομετρικό χαμηλό που «οργανώθηκε» στο Ιόνιο και θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις;

Το ethnos.gr επικοινώνησε με την διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Περιφέρεια Αττικής και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες που έχουν γίνει. Η αρχική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, είναι χαρακτηριστική: «Χωρίς αμφιβολία θα είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει από το καλοκαίρι που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ήδη επί ποδός, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική. Ήδη έχουμε τα πρώτα φαινόμενα στη Ζάκυνθο, στα Ιόνια Νησιά και μέχρι το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα».

Για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει, ο ίδιος ανέφερε: «Από τις 30 Οκτωβρίου έχουμε στείλει εγκύκλιο 35 σελίδων με όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες που πρέπει να κάνουν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Εχω επικοινωνήσει προσωπικά με όλους τους περιφερειάρχες και με έχουν ενημερώσει πως έχουν πράξει τα δέοντα. Είμαστε σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία να επέμβουμε όπου χρειαστεί, ενώ μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουμε οδηγίες και προς τους πολίτες. Χωρίς αμφιβολία θα είναι μια δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να είμαστε και ενημερωμένοι και έτοιμοι και κυρίως να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές».

«Κόκκινος συναγερμός»

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει και στο κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, να δηλώνει στο ethnos.gr: «Συμφωνώ πως θα είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε συναντήσει στη θητεία μας. Έχουν ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι εθελοντικές ομάδες και οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι. Οπότε πρέπει να είναι επί ποδός για να επέμβουν όπου χρειαστεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες μας από απόψε είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την Αττική στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τα νοτιοδυτικά, με ισχυρούς ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση».

Σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων αλλά και σε σημεία που έχουν κριθεί επικίνδυνα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που είχαμε στο παρελθόν, όπως στον Κηφισό και στη Μάνδρα, ο Βασίλης Κόκκαλης είπε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν έχει υπάρξει ρέμα που δεν έχει καθαριστεί. Εχω αναφορές από όλα τα επικίνδυνα σημεία της Περιφέρειας μας και εκεί έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα. Συνεργεία της περιφέρειας, τεχνικές υπηρεσίες και εργολάβοι είναι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί. Προσωπικά έχω αναλάβει τον συντονισμό της κατάστασης».

Σημαντικό ρόλο στην αντοχή των υποδομών θα παίξει και η διάρκεια που θα έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα: «Αν ρίξει το νερό που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, μέσα σε τρεις ώρες θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Αν το ρίξει μέσα σε έξι ώρες, η κατάσταση θα είναι καλύτερη».

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κόκκαλη, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά των πολιτών: «Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να μεταφέρω στους πολίτες μηνύματα για την ασφάλειά τους. Καλό θα είναι να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την Τετάρτη, να καθαρίσουν τα επικίνδυνα σημεία, να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους σε δρόμους που δεν έχει παρατηρηθεί εισροή υδάτων και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών».

Στο μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Εθνική Μεωρολογική Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σφοδρότητα της «Βικτόριας. «Το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενισχύεται στο Ιόνιο και κινείται ανατολικά. Θα επηρεάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα όλη τη χώρα. Θα υπάρχουν καταιγίδες, έντονη βροχόπτωση που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η βροχή θα συνοδεύεται με δυνατούς νοτιοανατολικούς ανέμους» είπε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Προηγούμενο άρθροΠροσπάθησε να πουλήσει σε αστυνομικό «παράνομα» κουτάβι και της περασε χειροπέδες στο Καλαμακι Κορινθίας
Επόμενο άρθροΕπεισόδια στην Πάτρα: Επιθέσεις αντιεξουσιαστών με γκαζάκια και μολότοφ