Αρχική Eπικαιρότητα Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα – Πότε θα τεθεί...

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα – Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Έληξε την περασμένη Παρασκευή η ισχύς της ρύθμισης του ν. 4495/17 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση ωστόσο θα παραμείνει σε ισχύ, με την απαραίτητη παράταση να δίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και αναδρομικά. Όλα αυτά σε αναμονή του νέου, μόνιμου μηχανισμού για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στα μέσα του 2020.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020 θα προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου, τα οποία θα προκύπτουν ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και τον χρόνο καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης.

Από την ημερομηνία αυτή και μετά κανένα αυθαίρετο με βαριές παραβάσεις δεν θα τακτοποιείται, όπως θα προβλέπει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για αυθαίρετα που ανήκουν στην λεγόμενη “κατηγορία πέντε”. ‘Εως τότε οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους με βάση το ισχύον καθεστώς, η διάρκεια του οποίου θα παραταθεί έως και τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου.

Βασικό στοιχείο του νέου καθεστώτος θα είναι και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, με την οποία θα μπορούν να συνδεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την 1η Ιουλίου 2020.

Επίσης:

-Η νέα ρύθμιση δεν θα παραβιάζει την “κόκκινη γραμμή” του 2011 δηλαδή δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα.

-Για τη νομιμοποίηση θα καταβάλλεται πρόστιμο υψηλότερο από ό,τι σήμερα. Η νομιμοποίηση θα γίνεται ακριβότερη με το πέρασμα του χρόνου.

-Η ταυτότητα δεν θα καταρτίζεται υποχρεωτικά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όταν υπάρχει κάποια δικαιοπραξία επί του ακινήτου και θα “συγχωνευτεί ” με το πιστοποιητικό του μηχανικού που είναι σήμερα απαραίτητο (και το οποίο αφορά τυχόν αυθαιρεσίες στο ακίνητο).

-Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει παρανομίες σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

Με πληροφορίες από τις εφημερίδες “TΑ ΝΕΑ” και “Δημοκρατία”

Προηγούμενο άρθρο«Θα με λες αφέντη»: 28χρονος βασάνιζε και βίαζε για δυο μέρες την κοπέλα του επειδή ζήλεψε!
Επόμενο άρθροΗλεκτρονικό παιχνίδι κατασκεύασαν μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Αργολίδας