Αρχική Eπικαιρότητα Τραγικός ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στην Πελοπόννησο – Αυστηροποίηση νόμου για...

Τραγικός ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στην Πελοπόννησο – Αυστηροποίηση νόμου για τους υπαίτιους

Θλίψη και… τρόμο προκαλούν οι αριθμοί των ανθρώπινων ζωών που χάνονται σε τροχαία δυστυχήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο φέτος μέχρι και το Σεπτέμβριο 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην Πελοπόννησο σκοτώθηκαν 64 άνθρωποι, ενώ το 2017 είχαμε 66 νεκρούς σε τροχαία.

Φορείς όπως ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία εγκλήματα» και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο χώρο της οδικής ασφάλειας ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, με πρόεδρο τη Μεσσήνια στην καταγωγή Ελένη Καραμπάτου-Καρύδη, έχουν επανειλημμένα διακηρύξει πως χωρίς δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει ειρήνη στους δρόμους, ζητώντας από την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους για όσους προκαλούν θανατηφόρα τροχαία.

Στην Ελλάδα ένα αποφασιστικό βήμα σε σχέση με τα τροχαία έγινε μετά τον φετινό Ιούνιο, οπότε το νομοθετικό πλαίσιο αυστηροποιήθηκε. Πλέον για την πρόκληση πολύνεκρου τροχαίου υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών ουσιών προβλέπεται έως και ισόβια κάθειρξη.

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΝΩΝ

Επίσης, υπάρχει διάταξη που διώκει όχι μόνο την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως και την οδήγηση υπό σωματική ή πνευματική εξάντληση, την κυκλοφορία σε πεζόδρομους και πλατείες, την οδήγηση οχήματος σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίθετα στο ρεύμα, την οδήγηση οχήματος που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο, τους επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση, αλλά και τη συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, προβλέποντας για τον παραβάτη ποινές φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνια. 

Ο νέος ποινικός κώδικας ωστόσο δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ως προς τις ποινές που αφορούν την παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού. 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Στο τελικό κείμενο του ποινικού κώδικα, μετά και τις αλλαγές της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, εμπεριέχονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια στους δρόμους. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις προβλέπεται λοιπόν μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Συγκεκριμένα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικίνδυνους ελιγμούς ή παίρνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες ή κάνει σούζες, τιμωρείται: α) Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά. β) Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο. γ) Με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. δ) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ε) Με ισόβια κάθειρξη εάν προκλήθηκε ο θάνατος πολλών ανθρώπων.

Πηγή: eleftheriaonline.gr