Αρχική Χωρίς κατηγορία Δείτε το «μενού» των μεταναστών της Σάμου (φωτό)

Δείτε το «μενού» των μεταναστών της Σάμου (φωτό)

Σε δεύτερη Μόρια εξελίσσεται ο καταυλισμός μεταναστών και προσφύγων στη Σάμοδημιουργώντας εκρηκτικό περιβάλλον στο νησί. Οι περίπου 6.500 φιλοξενούμενοι στο hotspot με χωρητικότητα μόλις 648 άτομα συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προκαλώντας σοβαρά επεισόδια ενώ η τοπική κοινωνία απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του. 

Η χθεσινή μετακίνηση 693 μεταναστών και προσφύγων από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού στο λιμάνι της Σαλαμίνας δεν φαίνεται ικανή να λύσει το πρόβλημα αφού οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αυξανόμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 624 από τα συνολικά 1.908 άτομα, που πέρασαν από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν στη Σάμο ενώ μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας είχαν καταγραφεί επιπλέον 195 αφίξεις στο νησί. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφεται σήμερα στο στρατηγείο της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών σίτισης των μεταναστώνκαι προσφύγων του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης. Η σύμβαση, ύψους 499.830,50 ευρώ, αφορά στο συσσίτιο, που θα σερβιριστεί από αύριο και για τις επόμενες 2 εβδομάδες, με τις εκτιμώμενες ημερήσιες μερίδες να ανέρχονται σε 6.550. Με την επισήμανση βέβαια ότι ο ακριβής αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να προκαθοριστεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. 

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το πρωινό του γενικού συσσιτίου περιλαμβάνει κρουασάν, χυμό, τσάι, αραβική πίτα ή αρτίδιο και απαραίτητα φρούτο εποχής. Μάλιστα για το είδος των φρούτων υπάρχει ειδική αναφορά. “Η διανομή φρούτων θα πρέπει να περιλαμβάνει μπανάνες, χουρμάδες, μήλα, σταφύλια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, κεράσια, καρπούζια για να εξασφαλίσει η διατροφική ποικιλομορφία”. 

Όσον αφορά στο παρεχόμενο γεύμα σε μετανάστες και πρόσφυγες, από αύριο και για τις επόμενες 7 μέρες θα σερβιριστούν κατά σειρά, 1)μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και τυρί φέτα, β)φακόρυζο και τυρί φέτα, 3)κοτόπουλο με ρύζι, 4)πουρές με κόκκινη σάλτσα, τυρί φέτα και φρούτο εποχής, 5)φασολάκια λαδερά με πατάτες και τυρί φέτα, 6)φασολάδα με ελιές και 7)μοσχάρι με μακαρόνια. Για το δείπνο, προβλέπεται συνδυασμός ομελέτας με πατάτες, αρακά, μακαρόνια, πατάτες φούρνου και ρυζιού με 2 αραβικές πίτες και φρούτο εποχής. Ειδικό μενού υπάρχει για βρέφη (0-6 μηνών και 6-12 μηνών), παιδιά(1-12 ετών), διαβητικούς και ευάλωτες ομάδες (έγκυες και θηλάζουσες). Στο συσσίτιο περιλαμβάνονται και 2,5 λίτρα νερού εμφιαλωμένου ανά άτομο για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης. 

Τα γεύματα παρατίθενται από 07:00 ως την 09:00 για το πρωινό, από 12:30 ως την 14:30 για το μεσημεριανό και από 19:00 ως την 21:00 για το βραδινό. Για την παρασκευή τους δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται είδη ή διαδικασίες που δεν επιτρέπονται από τη μουσουλμανική θρησκεία (χοιρινό κρέας, αλκοόλ). Το μενού θα πρέπει να αλλάζει κατ’ ελάχιστο κάθε μήνα για να διασφαλιστεί η διατροφική ποικιλία (με αλλαγή προϊόντων ίδιας κατηγορίας, πχ. αλλαγή οσπρίων, ζυμαρικών, εναλλαγή τσάι με χυμό, κ.λπ.)

Ενδιαφέρον έχουν μερικές επισημάνσεις των προδιαγραφών παρασκευής του συσσιτίου: α) Η παροχή των συστατικών των γευμάτων όπως κρέατα, λαχανικά, σάλτσες θα πρέπει να εξυπηρετείται μεμονωμένα και όχι ενιαία. (π.χ. όταν στο πρόγραμμα προβλέπεται “μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα” τότε μακαρόνια και σάλτσα θα διανέμονται σε διαφορετική συσκευασία έκαστο), β) Το ιωδιούχο αλάτι μπορεί να προστεθεί όπου απαιτείται, η υπερβολική χρήση αλατιού, ιδίως στα λαχανικά και στα φρέσκα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγεται. γ) Η κανέλα δεν θα πρέπει να προστίθεται σε οποιοδήποτε μαγειρεμένο φαγητό, καθώς δεν εκτιμάται ευρέως ως μέρος της διαδικασίας μαγειρέματος. δ) Να γίνεται αποφυγή της προσθήκης ζάχαρης στα κύρια γεύματα.