Αρχική Ν. Κορινθίας «Το δράμα των ΑμΕΑ που φιλοξενούνται στο Elpis Care δεν έχει τέλος…»

«Το δράμα των ΑμΕΑ που φιλοξενούνται στο Elpis Care δεν έχει τέλος…»

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή – καταγγελία της Μαρίας Σαλούφα, αδερφής ΑμΕΑ και δικαστικού συμπαραστάτη, που διαβιούσε μέχρι τις 18 Οκτωβρίου στο Elpis Care: 

Οι  γονείς και συμπαραστάτες ατόμων με αναπηρία, που πάσχουν από αυτισμό και βαριά  νοητική υστέρηση και φιλοξενούνταν  τα τελευταία χρόνια σε μία ιδιωτική Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης και εκπαίδευσης ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, το  Ελπίς Care στο Λουτράκι Κορίνθου, τους τελευταίους μήνες ζούνε έναν πραγματικό γολγοθά.  Το Μάρτιο του 2018 η νέα διεύθυνση του χώρου, τους έστειλε μια ψυχρή επιστολή με την οποία τους ανακοίνωνε ότι πρέπει να αποχωρήσουν οι συγγενείς τους από το χώρο εντός ενάμιση μήνα, γιατί «η επιχείρηση θα αλλάξει τομέα δραστηριοτήτων», θα γίνει δηλαδή γηροκομείο.Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου να βρεθούν στέγες για τα σαράντα περίπου ΑΜΕΑ, τα περισσότερα με βαρύ αυτισμό που χρήζουν φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να διαβιώσουν μόνα τους ή με τους γονείς τους. Ωστόσο λίγα μόνο άτομα από αυτά κατάφεραν να βρουν αξιοπρεπή διαβίωση σε κάποια άλλη δομή. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο σπίτι με τους απελπισμένους γονείς τους ή σε ψυχιατρικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές κάτω από άθλιες συνθήκες.

Τους τελευταίους μήνες οι γονείς και κηδεμόνες των πέντε ΑΜΕΑ που με παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Κορίνθου παραμένουνε στην Εστία δέχονται μια προκλητική και ψυχοφθόρα πολεμική, με στόχο την αποχώρηση των ΑΜΕΑ από εκεί. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αυθαίρετες αλλαγές στη διαβίωση των ΑΜΕΑ, η άρνηση φαρμακευτικής περίθαλψης – για την οποία πρέπει οι γονείς πλέον να προνοούν, η απαγόρευση να επικοινωνούν τηλεφωνικά για να μαθαίνουν πώς είναι τα παιδιά  και άλλες τέτοιες παράλογες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Παρά τη σύσταση της Εισαγγελίας Κορίνθου αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου και τις διαβεβαιώσεις  ότι έχει βρεθεί λύση για τα ΑΜΕΑ που παραμένουν στο Ελπίς, καθώς θα ενταχθούν σε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 στον Πειραιά, η διεύθυνση του χώρου στο τέλος Σεπτεμβρίου προέβη σε μία ακόμα εκφοβιστική επιστολή-εξώδικο.  Το περιεχόμενο αλλά και το ύφος της επιστολής αυτής δε συνάδουν με την περίσταση και με το γεγονός ότι απευθύνεται σε συγγενείς ατόμων με αναπηρία, καθώς απειλεί με  βίαιη εκδίωξη τα ΑΜΕΑ και με προσφυγή στην αστυνομία, κάτι που αποκαλύπτει γλαφυρά το νέο ‘ήθος’ της επιχείρησης.

Το σημαντικότερο είναι ότι μετά την αποστολή των εξώδικων,  η διεύθυνση του Ελπίς έδωσε εντολή τα πέντε υπό διωγμό ΑΜΕΑ να βρίσκονται  έγκλειστα στα δωμάτιά τους (απομονωμένα από τα υπόλοιπα  ΑΜΕΑ που φιλοξενούνται στο χώρο) και  το προσωπικό  να  μην ασχολείται μαζί τους. Πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων  και τα αφήνει εντελώς απροστάτευτα.

Η τελευταία μεθόδευση της διεύθυνσης του Ελπίς είναι ότι στις 18-10-19 φρόντισε ένα από τα πέντε αυτά ΑΜΕΑ να μεταφερθεί με δήθεν πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο Κορίνθου. Εκεί του έγιναν οι απαιτούμενες εξετάσεις οι οποίες  βγήκαν φυσιολογικές χωρίς τίποτε το παθολογικό και δεν ήταν αναγκαίο να εισαχθεί για νοσηλεία. Όμως στην επιστροφή του το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρήκε την πόρτα του Ελπίς κλειστή και την υπεύθυνη να δηλώνει ότι έχει πάρει εντολή να μην τον δεχθεί πίσω. Παρά την παρέμβαση της αστυνομίας και της εισαγγελέως Κορίνθου και τις τηλεφωνικές συζητήσεις με το διευθυντή (που απουσίαζε από το χώρο), εκείνος παρέμεινε ανένδοτος στην απόφασή του να κλείσει την πόρτα στο ΑΜΕΑ και αρνήθηκε ακόμα και την ολιγοήμερη παραμονή του για να συνέλθει από την όλη ταλαιπωρία. Πρόκειται για μία μεθόδευση που όχι μόνο εξέθεσε  ΑΜΕΑ σε κίνδυνο αλλά και κατεύθυνε άσκοπη και μάλιστα πολύωρη χρήση δημόσιων νοσοκομειακών μέσων – που μπορεί άλλοι πολίτες να είχαν άμεση ανάγκη – με στόχο την  εκδίωξη  με ύπουλο και άνανδρο τρόπο του ΑΜΕΑ, μεταφέροντάς το τάχα στο νοσοκομείο και εμποδίζοντας την επιστροφή του.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι γονείς και κηδεμόνες των ΑΜΕΑ απευθύνονται  σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργείο Υγείας, υπουργείο Εργασίας, Περιφέρειες, Δικαιοσύνη) και ζητάνε την άμεση αποκατάσταση  των ΑΜΕΑ που έχουν διωχθεί από το Ελπίς αλλά και την προστασία των τεσσάρων που παραμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα απευθύνουν έκκληση προς:

Στη δικαιοσύνη να ελέγξει τις προφανείς ευθύνες των ιδιοκτητών του ΕΛΠΙΣ για την μεθόδευση που προαναφέρθηκε και θέτει σε κίνδυνο τα υπό διωγμό ΑΜΕΑ

Στο Υπουργείο Υγείας να φροντίσει για την άμεση αποκατάσταση των ΑΜΕΑ που έχουν διωχθεί από το Ελπίς αλλά και την προστασία των τεσσάρων που παραμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο επιταχύνοντας τις διαδικασίες ολοκλήρωσης οικοτροφείου που θα δημιουργηθεί στα όρια της 2ης ΥΠΕ. Έως τότε να φροντίσει άμεσα τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωση αυτών που παραμένουν  ακόμη στο ΕΛΠΙΣ για την αποτροπή παρόμοιων μεθοδεύσεων των ιδιοκτητών του στο μέλλον και την προσωρινή έστω αποκατάσταση του ΑΜΕΑ που εκδιώχθηκε με τη μεθόδευση της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.Υ. Γ.  Η οικογένεια του ΑΜΕΑ που εκδιώχθηκε με την ‘παράσταση’ της μεταφοράς του σε νοσοκομείο πληροφορήθηκε ότι ο διευθυντής του Ελπίς απαίτησε τη δημόσια… συγγνώμη των συγγενών του, που τον διέβαλαν στα μέσα, προκειμένου αυτό να επιστρέψει στο χώρο. Η οικογένεια, λοιπόν, που φλέγεται να γυρίσει το παιδί στην εκπληκτική και φιλόξενη αυτή μονάδα, σπεύδει υπάκουα να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη ακόμα και να υπογράψει δήλωση μετανοίας αν χρειαστεί. Πράγματι, το Ελπίς ποτέ δε ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ΑΜΕΑ, δεν έστειλε απειλητικές επιστολές, δε χρησιμοποίησε εκφοβιστικές τακτικές σε βάρος των ΑΜΕΑ και των συγγενών τους ούτε έστησε μεταφορά – ‘μαϊμού’ στο νοσοκομείο για να ξεφορτωθεί ΑΜΕΑ… Όλα αυτά ήταν συκοφαντίες, κακοήθη ψεύδη, ένα κακό όνειρο ή απλώς μια παρεξήγηση. Και πάλι συγγνώμη που δεν σας κατανοήσαμε και δώσαμε μεγαλύτερη αξία στη ζωή και στην αξιοπρέπεια των παιδιών μας μπαίνοντας εμπόδιο στα επιχειρηματικά σας σχέδια. Ικανοποιημένος;