Αρχική Ν. Κορινθίας Η ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας, της χαμένης πόλης με την τεράστια ιστορία...

Η ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας, της χαμένης πόλης με την τεράστια ιστορία (video)

Η χαμένη πόλη ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την Έλενα Κόρκα, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολόγους στη χώρα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι έχουν ανακαλύψει τα ερείπια ενός οικιστικού οικισμού, κοσμημάτων, νομισμάτων και αρκετών ταφών στην περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι είχαν μια γενική ιδέα για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται η πόλη.

Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Οι εργασίες ανασκαφής γύρω από το σημερινό χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας ξεκίνησαν το 2013 και η “απόδειξη της ύπαρξης” της Τένεας προέκυψε από τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Προσεκτικά κατασκευασμένα τοιχώματα καθώς και πήλινα, πέτρινα και μαρμάρινα δάπεδα αποκαλύφθηκαν. Περίπου 200 σπάνια νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ενός που προορίζεται να πληρώσει για το ταξίδι στη μετά θάνατον ζωή, βρέθηκαν επίσης.

Επτά τάφους – συμπεριλαμβανομένου ενός που περιέχει τα ερείπια μιας γυναίκας και ενός παιδιού – αποκαλύφθηκαν, κοσμήθηκαν με αγγεία και κοσμήματα.

Η αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα δήλωσε στο Associated Press ότι οι ανακαλύψεις πρότειναν ότι οι πολίτες της Τένεας ήταν “αξιοσημείωτα εύπορους”.

Είπε ότι η πόλη θα βρισκόταν σε μια βασική εμπορική διαδρομή μεταξύ των κύριων πόλεων της Κορινθίας και του Άργους στη βόρεια Πελοπόννησο.

“Η πόλη είχε διακριτικά κεραμικά σχήματα με ανατολικές επιρροές, διατηρούσε επαφές με την ανατολή και τη δύση … και είχε τη δική της σκέψη, η οποία, στο βαθμό που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές”, είπε στην AP.

Λίγα είναι γνωστά για την Τενέα, αλλά ο μύθος το έχει δημιουργήσει οι Τρώες που είχαν συλληφθεί από τον βασιλιά Αγαμέμνονα των Μυκηνών κατά τον πόλεμο με την Τροία τον 12ο ή 13ο αιώνα π.Χ.

Η πόλη θεωρείται ότι άνθισε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, αλλά μπορεί να είχε εγκαταλειφθεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Η κ. Κορκκά δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την πόλη θα προκύψουν καθώς οι ανασκαφές θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Ένα εκτενές αφιέρωμα στην αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία πραγματοποίησε το BBC

Πηγή: korinthostv.gr