Αρχική Eπικαιρότητα Πλειστηριασμοί από τις τράπεζες-Στο σφυρί 6.425 ακίνητα έως το τέλος του 2019

Πλειστηριασμοί από τις τράπεζες-Στο σφυρί 6.425 ακίνητα έως το τέλος του 2019

Στα προσεχώς του e-auction βρίσκονται 6.425 πλειστηριασμοί που θα διενεργηθούν ώς το τέλος του χρόνου, ενώ ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα ρεκόρ για τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί, κατά τον οποίο είχαν προγραμματιστεί 3.195 πλειστηριασμοί ακινήτων, αυξημένοι δηλαδή κατά 18% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών e-auction, τον Σεπτέμβριο διενεργήθηκαν 2.195 πλειστηριασμοί, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση, ενώ οι πλειστηριασμοί που ανεστάλησαν και ακυρώθηκαν διαμορφώθηκαν στους 945 και 57 αντίστοιχα. Ετσι, ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα-ρεκόρ για το 2019 τόσο σε σχέση με τους πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν όσο και σε σχέση με αυτούς που τελικά διενεργήθηκαν. Μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 3.214 πλειστηριασμοί ενώ, για το σύνολο του δ΄ τριμήνου του 2019, έχουν προγραμματιστεί 6.425.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να πετύχουν τον στόχο του έτους, που για το σύνολο του 2019 προβλέπει 25.000 – 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων. Να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που ουσιαστικά ενεργοποιήθηκαν από τις αρχές του 2018, ανήλθαν την προηγούμενη χρονιά σε 22.447, ενώ για το 2019 ο συνολικός αριθμός τους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 18.882.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι πλειστηριασμοί που τελικώς διεξήχθησαν έφτασαν τις 11.999 σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52) ακυρώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία γ΄ τριμήνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τις 3.550 σημειώνοντας μείωση 9% σε τριμηνιαία βάση και 13% σε ετήσια.

Μετά και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της οποίας παρέχεται ουσιαστική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους. Οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται πλέον χωρίς όριο, και στα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες προστίθενται και οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ακινήτων που είναι υπό ρευστοποίηση. Ετσι, εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, οι τράπεζες έχουν αναπτύξει την πλατφόρμα «realestateonline», την «properties4sale», καθώς και την «landea», στην οποία «ανεβαίνουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του e-auction.

Στη λίστα των προγραμματισμένων πλειστηριασμών από την αυτή την εβδομάδα έως τα τέλη του 2019 βρίσκονται ήδη 5.240 ακίνητα και μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνονται μόνο εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι και πολυτελείς ή εξοχικές κατοικίες, αλλά και μικρά ή μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όποιος επιθυμεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία έχει διαθέσιμα τα εργαλεία.

Ενα πρώτο δείγμα της αυστηρότερης στάσης που υιοθετούν οι τράπεζες είναι ότι πλέον υποχρεώνουν όσους έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και επιδιώκουν στο παρά πέντε τη ρύθμιση της οφειλής τους να καταβάλουν το 8% της οφειλής τους σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η προσέλευση για τη ρύθμιση είναι ειλικρινής και ότι δεν είναι άλλη μια πρόφαση για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr