Αρχική Eπικαιρότητα Δεν θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες τα παραλιακά ξενοδοχεία, προθυμία στα… ορεινά

Δεν θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες τα παραλιακά ξενοδοχεία, προθυμία στα… ορεινά

Δύσκολα θα «περπατήσει» το μέτρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της χώρας, που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, αφού οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι το τουριστικό προϊόν τους θα υποβαθμιστεί και θα δημιουργηθεί μία άσχημη εικόνα στους χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό, που σε περίπου έξι μήνες από τώρα θα αρχίσουν να καταφθάνουν μαζικά στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στον αντίποδα, ένας μεγάλος αριθμός των ξενοδόχων σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας αναμένεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αφού ο αριθμός των τουριστών είναι εμφανώς περιορισμένος ακόμα και το χειμώνα στις συγκεκριμένες περιοχές κι έτσι οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να πάρουν μία οικονομική ανάσα. Τις παραπάνω εκτιμήσεις έκανε  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι ήδη η ΠΟΞ έχει προωθήσει το αίτημα της Πολιτείας στις ενώσεις – μέλη της και αυτές με τη σειρά τους ενημερώνουν ήδη τους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Πήραμε ένα αίτημα από το υπουργείο, το οποίο μας ενημερώνει ότι από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία τις χώρας και όσοι επιχειρηματίες θέλουν, μπορούν να συμμετάσχουν. Η Πολιτεία δε μας ενημερώνει, ωστόσο, πόσο διάστημα θα διαρκέσει το μέτρο αυτό. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε, είναι ότι για το κάθε δωμάτιο θα μας δίνουν δώδεκα ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω ποσό η διατροφή», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου αντιλαμβάνονται ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη περίοδο αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και ότι είναι απαραίτητο να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ωστόσο, με το μέτρο που προωθεί η Πολιτεία, μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην τουριστική εικόνα άλλων περιοχών, όταν θα καταφθάνουν μαζικά οι τουρίστες για τις διακοπές τους.

«Ξενοδοχεία για ανακαίνιση»

Κατά τον ίδιο, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός αρκετών συναδέλφων του, αναφορικά με τη συμμετοχή τους ή όχι στο μέτρο, διότι σε αρκετά ξενοδοχεία, που συμμετείχαν σε προηγούμενα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, προκλήθηκαν αρκετές ζημιές.

«Μετά την ολοκλήρωση της φιλοξενίας σε αρκετά ξενοδοχεία έπρεπε να γίνουν εργασίες συντήρησης ή ακόμα και ανακαίνισης. Δεν μπορώ να πω ότι οι όποιες ζημιές έγιναν εσκεμμένα. Τα προβλήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για προγράμματα φιλοξενίας λίγων ημερών ή μίας εβδομάδας, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ένοικοι διαβιούν, με τον ίδιο τρόπο που θα ζούσαν σε κάποιο σπίτι. Σε ένα δωμάτιο 25-30 τετραγωνικών μέτρων ολόκληρες οικογένειες πρέπει να τα κάνουν όλα για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Σε ό,τι αφορά τα 12 ευρώ ανά δωμάτιο χωρίς διατροφή, τα οποία θα δίνονται από την Πολιτεία στους ξενοδόχους που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ο κ. Τάσιος αρκέστηκε να αναφέρει ότι σε παρόμοια αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν το μπάτζετ ήταν μεγαλύτερο.

Πηγή: ethnos.gr