Αρχική Ν. Ηλείας Η τραγωδία στην Ηλεία αποκάλυψε τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία

Η τραγωδία στην Ηλεία αποκάλυψε τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία

Κανένα έκτακτο καρδιοχειρουργικό περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ολόκληρη την Πελοπόννησο! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε με τον τραγικό θάνατο μιας 52χρονης γυναίκας χθες στην Αρχαία Ολυμπία, μια περιοχή που εκτός από τους μόνιμους κατοίκους δέχεται και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Η άτυχη γυναίκα, που υπέστη οξύτατο καρδιακό επεισόδιο, κατέληξε μετά από ώρες στο δρόμο για τα Ιωάννινα και αφού πρώτα είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου διαγνώσθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής της. Η αδυναμία εξυπηρέτησης έκτακτων καρδιοχειρουργικών περιστατικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ισχύει και για το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης και οφείλεται στην έλλειψη γιατρών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκπονεί σχέδιο ώστε οι 2.500 προσλήψεις που αναμένεται να υλοποιήσει να διοχετευθούν εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, όπως είναι οι περιπτώσεις των κλινικών αυτών.

Από το 2017

Από τον Απρίλιο του 2017, ασθενείς της Πελοποννήσου με επείγοντα καρδιοχειρουργικά προβλήματα πρέπει να διακομίζονται στα… Ιωάννινα, καθώς λόγω υποστελέχωσης η κλινική του Νοσοκομείου Ρίου δεν εφημερεύει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρόλο που μεμονωμένα υπάρχει και θωρακοχειρουργός και αγγειοχειρουργός στο νοσηλευτικό ίδρυμα Ρίου, καρδιοχειρουργικά περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο τα τακτικά, όσα δηλαδή είναι προγραμματισμένα. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο πριν από το 2017 δεν ήταν τόσο εμφανές, καθώς λόγω παρουσίας καρδιοχειρουργού ορισμένα έκτακτα περιστατικά χειρουργούνταν. Ο συγκεκριμένος γιατρός πλέον βρίσκεται σε νοσοκομείο της Αττικής, με αποτέλεσμα από τον Απρίλιο του 2017 να μην εξυπηρετείται κανένα έκτακτο καρδιοχειρουργικό περιστατικό στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Το περιστατικό

Οπως έγινε γνωστό, η 52χρονη καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που ήταν σύζυγος του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ιωάννη Μουρμούρα, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου το μεσημέρι του Σαββάτου. Το ΕΚΑΒ κλήθηκε στις 2.10 το μεσημέρι και παρέλαβε την άτυχη γυναίκα στις 2.29 (μετά δηλαδή από 19 λεπτά). Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, η 52χρονη είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Πύργου.

Οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση, η οποία θεωρείται μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη, ακόμα σοβαρότερο επεισόδιο και από αυτό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος. Στο Γ.Ν. Πύργου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης αποφασίστηκε από τους γιατρούς να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μόνο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάστασή της. Από τον Πύργο, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, έφυγε στις 5.20 το απόγευμα, όμως λίγο έξω από την Αρτα η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Οπως ανέφερε («Θέμα 104,6») ο αντιπρόεδρος της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, Στέλιος Τσόχατζης, έχουν γίνει προσπάθειες ώστε το τμήμα Καρδιοχειρουργικής του Νοσοκομείου του Ρίου να καλυφθεί με επικουρικούς γιατρούς, ωστόσο εξακολουθεί να μένει ακάλυπτο. «Πολύ δύσκολα ένας συνάδελφος θα έρθει με σύμβαση να αναλάβει ένα τμήμα τόσο μεγάλης ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την αντίστοιχη κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το 2010 δεν εξυπηρετεί επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται με αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Λύσεις

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες που παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, να διοχετευθούν εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες το θέμα της κλειστής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Ρίου κυριαρχούσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αχαΐας, κυρίως από τις δηλώσεις που έκαναν ο γιατρός, πρώην διοικητής του Ρίου και νυν αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο γιατρός και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Θρασύβουλος Μαυρομμάτης και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.