Αρχική Eπικαιρότητα Ιράκ: Γεμίζουν πτώματα οι διαδηλώσεις – 44 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες –...

Ιράκ: Γεμίζουν πτώματα οι διαδηλώσεις – 44 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες – video

Τους 44 έχουν φτάσει οι νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράκ, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές από την χώρα. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 ημέρες, με την αστυνομία να πυροβολεί στο “ψαχνό”.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε το Ιράκ να διεξαγάγει «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.

18 νεκροί στην Νασρίγια

Ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών σημειώθηκε στη νότια πόλη Νασιρίγια, όπου 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και ακολουθεί η Βαγδάτη, όπου ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 16, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Όλα τα περιστατικά στα οποία οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο γρήγορων, ανεξάρτητων και διαφανών ερευνών», είπε η Ουρτάδο.

Εκατοντάδες τραυματίες

Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους. Και δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν αλλά στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, σύμφωνα με την ‘Υπατη Αρμοστεία.

«Η καταφυγή στη βία πρέπει να συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και η διαχείριση των διαδηλώσεων πρέπει κανονικά να γίνεται χωρίς καταφυγή στη βία. Η χρήση πυροβόλων όπλων πρέπει να απαγορευτεί εκτός ως ύστατη καταφυγή για προστασία απέναντι σε επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών», είπε η εκπρόσωπος στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «νόμιμα» καθώς «η πλειονότητα των διαδηλωτών είναι νέοι και άνεργοι που διεκδικούν τον σεβασμό των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους».

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει επίσης ανησυχία για τη σύλληψη τουλάχιστον τριών δημοσιογράφων, δύο από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, καθώς και για τη διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου σε όλη τη χώρα.

«Οι γενικευμένες διακοπές του Διαδικτύου μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, περιορίζοντας το δικαίωμα της λήψης και κοινοποίησης πληροφοριών και μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις», κατέληξε η Ουρτάδο.

«Εγκαταλείψτε την χώρα»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να το εγκαταλείψουν αμέσως λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

newsit.gr