Αρχική Eπικαιρότητα Απεργία σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου: Η συλλογική οργάνωση δεν μπαίνει στο γύψο...

Απεργία σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου: Η συλλογική οργάνωση δεν μπαίνει στο γύψο – Ποιοι συμμετέχουν – Στάσεις εργασίας, πορείες και συγκεντρώσεις

‘Oλοι την Τετάρτη στην απεργία των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Απεργιακό μπλακ αουτ  σήμερα σε όλη τη χώρα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με σχεδόν όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν.

Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα καλούν σε κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με βασικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και των εργασιακών ρυθμίσεων που αυτό περιλαμβάνει.

Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ  διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση που  θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ στις 9.45 π.μ. έχουν καθοριστεί οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων.

«Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα! Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία!» τονίζει το ΠΑΜΕ προσθέτοντας ότι «το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο – σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, με πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων, ενώ παράλληλα εισάγονται διατάξεις για πιο ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, με προβλέψεις για ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κουρελιάζοντας τα καταστατικά των σωματείων, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική δράση.

Η  από την πλευρά της ΓΣΕΕ καλεί σε 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, σε συνέχεια της κινητοποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου.

Πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί δύο διαδηλώσεις. Στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και άλλα σωματεία, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία, στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019, αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Στην Κόρινθο θα έχουμε δύο συγκεντρώσεις η μία του ΠΑΜΕ στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο Εθν. Αντίστασης και Πυλαρινού και η άλλη στο Εργατικό Κέντρο που καλεί το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου την ίδια ώρα

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.