Αρχική Eπικαιρότητα Αυτός είναι ο πρωταθλητής στις απάτες – Ξεγέλασε 26 άτομα και έβγαλε...

Αυτός είναι ο πρωταθλητής στις απάτες – Ξεγέλασε 26 άτομα και έβγαλε 141.590 ευρώ!

Ο 30χρονος που φέρεται ως αρχηγικό μέλος σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους, συνελήφθη στις Αχαρνές έπειτα από αναζητήσεις, στις 23.9.2019, αλλά τη Δευτέρα (30.9.2019) η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ταυτότητάς του και δύο φωτογραφίες του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Σπυρίδωνα – Παναγιώτη του Ευθυμίου και της Σοφίας, ο οποίος γεννήθηκε στις 16.4.1989 στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας – Πικερμίου, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών σπείρας, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους τόσο στην περιοχή της Ραφήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εντόπισαν τον 30χρονο σε χώρο στάθμευσης καταστήματος στις Αχαρνές, ο οποίος κατά τον αστυνομικό έλεγχο αντιστάθηκε, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Ο πρωταθλητής στις απάτες, η συμμορία και ο τρόπος δράσης της

Νωρίτερα, ο 30χρονος είχε επιχειρήσει να εξαπατήσει ηλικιωμένο στην περιοχή του Αμαρουσίου. Σε βάρος του, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, της κακουργηματικής απάτης και της βίας κατά υπάλληλων.

Όπως προέκυψε από έρευνα, αποτελούσε αρχηγικό μέλος της σπείρας που είχε συσταθεί το τελευταίο εξάμηνο, με σκοπό τη συνεχή διάπραξη απατών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων και τον προσπορισμό παράνομου εισοδήματος.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της ενεργούσαν βάσει σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο 30χρονος είχε εμφανή ρόλο, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούσαν κατά βάση βοηθητικά ως τσιλιαδόροι.

Τα θύματα που επέλεγαν ήταν κυρίως γυναίκες, τις οποίες προσέγγιζαν είτε έξω από τα σπίτια τους είτε στο δρόμο, αφού προηγουμένως είχαν συλλέξει πληροφορίες για αυτές ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Δήθεν λογιστές ή φίλοι…

Ακολούθως, παριστάνοντας τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τα θύματα ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων.

Στις περιπτώσεις που εντόπιζαν τον ηλικιωμένο στον δρόμο, τον μετέφεραν με αυτοκίνητο, στο σπίτι του, προκειμένου να τους παραδώσει χρήματα ή κοσμήματα.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν ήταν το γεγονός ότι στα θύματα εμφανιζόταν πάντα ο 30χρονος, ο οποίος μεριμνούσε για το άψογο της εμφάνισής του, διέθετε ευφράδεια λόγου και μιλούσε ακατάπαυστα, προκειμένου το υποψήφιο θύμα να μην μπορεί να επεξεργασθεί τις πληροφορίες και να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν 26 περιπτώσεις απάτης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι ανωτέρω από τη παράνομη δράση τους,  ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 141.590 ευρώ.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών