Αρχική Περ. Πελοποννήσου Απόφαση σε συνάντηση περιφερειαρχών με Χρυσοχοΐδη: Μετανάστες από νησιά σε σπίτια –...

Απόφαση σε συνάντηση περιφερειαρχών με Χρυσοχοΐδη: Μετανάστες από νησιά σε σπίτια – ξενοδοχεία

Οικογένειες μεταναστών από τα νησιά πρόκειται να μετεγκατασταθούν και να φιλοξενηθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στη Μεσσηνία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια σπιτιών και ξενοδοχείων και όχι σε στρατόπεδα.

Στην προοπτική αυτή συμφώνησαν οι περιφερειάρχες της χώρας σε χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, συμφώνησαν στην ανάληψη άμεσων μέτρων για αποσυμφόρηση των νησιών. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία 13 δομών φιλοξενίας στις 13 Περιφέρειες, καθώς επίσης και ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Η επίτευξη του σκοπού δεν θα γίνει απαραίτητα με τη δημιουργία νέων δομών, αλλά και με την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων που θα είναι διαθέσιμα για να φιλοξενήσουν τους μετανάστες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και χρειάζεται ίση συμμετοχή από όλους και εθνική προσπάθεια. Παρατήρησε ότι το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 500 έως 1.000 αλλοδαπών σε κάθε Περιφέρεια, ενώ σημείωσε πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με την ενοικίαση, από το κράτος, ξενοδοχείων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε Περιφέρεια και θα ζητήσει αναλυτικά τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συμφώνησαν να στηρίξουν το σχέδιο αυτό.

Ο κ. Νίκας δήλωσε στην “Ε” ότι κατέθεσε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και στήριξε αυτά που ψήφισε το Συμβούλιο. Συμφώνησε με την αναλογική διασπορά σ’ όλες τις Περιφέρειες ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Τάχθηκε κατά της φιλοξενίας των μεταναστών σε στρατόπεδα, γιατί θα δημιουργηθούν γκέτο και συμφώνησε με τη φιλοξενία σε σπίτια και ξενοδοχεία, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την Πελοπόννησο παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στους 2.000 μετανάστες, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στην Κόρινθο, γι’ αυτό ζήτησε από τον υπουργό να μην επιβαρυνθεί άλλο η συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι αστυνομικοί διευθυντές των Περιφερειών, οι οποίοι εξήγησαν στους περιφερειάρχες ότι θα αναλάβουν τα αυξημένα μέτρα φύλαξης, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.

Οπως επισημάνθηκε, ο βασικός στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι σε τρία χρόνια να γίνει επαναπατρισμός των μεταναστών και να ενσωματωθούν οι 12.000 με 15.000 μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.