Αρχική Eπικαιρότητα Ο Αναστασιάδης απάντησε στον Ερντογάν: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων

Ο Αναστασιάδης απάντησε στον Ερντογάν: Δεν θα δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων

Τη δέσμευσή του στην στήριξη της νέας προσπάθειας του ΓΓ των ΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά εξέφρασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Πρόκειται σημείωσε για έναν ιστορικό συμβιβασμό της πλευράς μας, μετά από 45 χρόνια στάτους κβο που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το 1974 και η κατοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφέρθηκε σε συναντίληψη που είχαν οι δύο ηγέτες μετά το κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ σε ότι αφορά στους όρους αναφοράς  που περιλαμβάνουν την κοινή διακήρυξη της 1 1ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά και τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ σε ασφάλεια και εγγυήσεις, στρατεύματα, αποτελεσματική συμμετοχή, εδαφικές αναπροσαρμογές, περιουσιακό όπως παρουσιάστηκαν την 30η Ιουνίου του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Αυτή η συναντίληψη σημείωσε, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη διευθέτηση στη βάση ΔΔΟ. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι για την πλευρά μας η μόνη οδός για συνέχιση των προσπαθειών είναι μέσω των ΗΕ και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Απαντήσεις στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και καταγγέλλοντας τη στάση της Τουρκίας.

Ανέφερε πως μεσούσης της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και υπονομεύει τον στόχο για παραγωγικό περιβάλλον που να οδηγεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του η επίρριψη ευθυνών, υπογράμμισε ότι η αξιοπρέπεια του λαού δεν του επιτρέπει να αποδεχτεί την διπλωματία των κανονιοφόρων και τις τακτικές εκφοβισμού.

Διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να επιτύχουν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα όταν η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, ή όταν η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις αν προχωρήσει στο ενεργειακό της πρόγραμμα, ή όταν η Τουρκία απειλεί γειτονικά κράτη και εταιρείες ενέργειας με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται και έχει συνάψει συμβόλαια συνεργασίας;

Αναφορά στα Βαρώσια

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε επίσης πώς θα επιτύχει η προσπάθεια του ΓΓ μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων αξιωματούχων για τα σχέδια τους σχετικά με τον εποικισμό της κλειστής πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκική κατοχή;

Ο Νίκος Αναστασιάδης  εξέφρασε την βαθιά του εκτίμηση για την πρόσφατη επιβεβαίωση από τον ΓΓ των ΗΕ ότι η θέση των ΗΕ στο θέμα παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγούμενη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο ΠτΔ έκανε επίσης αναφορά στις παραβιάσεις που σημειώνονται από τον τουρκικό στρατό στη νεκρή ζώνη.

Για στρατούς και εγγυήσεις

Ο ΠτΔ δεν άφησε αναπάντητο τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι οι Ε/κ  και η Ελλάδα έχουν κακές προθέσεις όταν αναφέρονται σε μηδέν ασφάλεια και μηδέν εγγυήσεις.

«Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση το να θέλεις να δημιουργήσεις ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων; Είναι ανένδοτη στάση και κακή πρόθεση να οραματίζεσαι τερματισμό της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και να δημιουργήσεις ένα ανθεκτικό σύστημα ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη του ΟΗΕ και στις Συνθήκες της ΕΕ;» διερωτήθηκε ο ΠτΔ  απευθύνοντας επίσης το ερώτημα «Ποιό άλλο από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, λειτουργεί υπό τις Εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας; «

Αποδεχθήκαμε την πολιτική ισότητα όπως είναι στα ψηφίσματα του ΣΑ

Απάντηση, έδωσε ο ΠτΔ και στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου ότι η ε/κ πλευρά αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και ευημερία με τους Τ/Κ. Ανέφερε ότι η πλευρά μας αποδέχθηκε την πολιτική ισότητα όπως την καθόρισε ο γ.γ. ΟΗΕ και την καταγράφουν τα ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ.