Αρχική Eπικαιρότητα Ποια αίτηση κατοχυρώνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων έως 30/9

Ποια αίτηση κατοχυρώνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων έως 30/9

Μόλις 6 ημέρες απομένουν μέχρι να κλείσει η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Με την ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση που δίνει διπλό «κούρεμα» μέχρι και πάνω από 60% ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις χρέη από την εποχή της… δραχμής έως και το 2018. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο λύνεται και το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών που αδυνατούσαν να προσδιορίσουν τις οφειλές τους λόγω χρόνιων προβλημάτων στα παλιά (πριν το 2016) μητρώα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με ανακοίνωση που εξέδωσε τώρα ο ΕΦΚΑ, τα βήματα για τη ρύθμιση είναι τρία και ο ασφαλισμένος οφειλέτης αρκεί να ολοκληρώσει το πρώτο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να θεωρείται εμπρόθεσμος και να έχει κατοχυρώσει την ένταξή του στην ρύθμιση. Δεν χρειάζεται καν να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός ή ο προσδιορισμός των οφειλών. Αρκεί η αίτηση για να καταχωριστεί η ρύθμιση. Οι υπόλοιπες διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν αργότερα, έως 31/12/2019.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ αναφέρει πως το υπουργείο Εργασίας προχωρά στο διαχωρισμό των σταδίων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, λόγω των προβλημάτων της χρόνιας έλλειψης και ποιότητας δεδομένων που εμποδίζουν τον ορθό προσδιορισμό–επανυπολογισμό των οφειλών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων,

Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα ως εξής:

BΗΜΑ 1: είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή (efka.gov.gr), επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου /συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών .

ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΩΣ 30/9/2019 ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΒΗΜΑ 2: Προσδιορισμός /επανυπολογισμός των οφειλών .
Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό.

ΒΗΜΑ 3: Οριστικοποίηση της ρύθμισης
Ο ασφαλισμένος /συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση.

Με την εισαγωγή των ανωτέρω διακριτών βημάτων οι ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι αρκεί να ολοκληρώσουν το πρώτο εισαγωγικό βήμα μέχρι 30/9/2019 για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ρύθμισης και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τα 2 επόμενα βήματα μόλις εμφανιστούν στην εφαρμογή οι ορθές οφειλές τους και έως την 31η/12/2019