Αρχική Eπικαιρότητα Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα...

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα την σεβαστώ

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Zoran Zaev

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Δεν θα υπέγραφα ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα τη σεβαστεί. Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γείτονα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ειδικά ως προς το θέμα της προστασίας των εμπορικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που αυτή κυρώθηκε και αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα θα τη σεβαστεί και κάλεσε τον ομόλογό του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι πτυχές που αφορούν θέματα όπως αυτό της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι το ζήτημα των εμπορικών σημάτων πρέπει να ξεκαθαρίσει στο δρόμο της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί σε διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Ακόμη, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του. Ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6:30 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (01.30 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.

Το πρόγραμμα επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Εξάλλου, για αύριο στις 9.45 (ώρα Νέας Υόρκης) ορίστηκε το ραντεβού του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού την Τρίτη όσον αφορά την οικονομία και τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές. Στις 16.30 ώρα Νέας Υόρκης το απόγευμα της Τρίτης (23.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.