Αρχική Eπικαιρότητα Παράταση στις 120 δόσεις – Λίφτινγκ και στην πάγια ρύθμιση των 12...

Παράταση στις 120 δόσεις – Λίφτινγκ και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην εφορία

Οι θεσμοί φαίνεται ότι έχουν ήδη δώσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πράσινο φως για την παράταση στις 120 δόσεις, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστή η διάρκεια της. Πληροφορίες του Dikaiologitika News λένε ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πρόταση στους θεσμούς για παράταση 3 μηνών.

Αν και οι θεσμοί είχαν κάνει από νωρίς γνωστές τις αντιρρήσεις τους πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων λόγω ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φαίνεται τελικώς να υποχώρησαν. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών φαίνεται πως έδωσαν το «πράσινο φως» έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Οι εκτιμήσεις που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ, θέλουν να υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οφειλετών του δημοσίου για ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων και φαίνεται να έπεισαν τα τεχνικά κλιμάκια.

Αλλαγές και στην «μόνιμη» ρύθμιση της εφορίας: Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να αποδέχθηκαν την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο μοντέλο μόνιμων ρυθμίσεως χρεών στην εφορία θα προβλέπει:

– διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
– έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)

Επιπλέον ο αριθμός των δόσεων – εκτός απροόπτου – θα συναρτάται με το εισόδημα, αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη. Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλέτες γλιτώνουν τα περουσιακά κριτήρια που ζητούσαν να τεθούν οι θεσμοί, με σκοπό να μην πληρώνουν δόσεις μόνον με βάση το «πόσα βγάζουν», αλλά υπολογίζοντας και το «πόσα έχουν», να ρευστοποιούν, δηλαδή, από μόνοι τους μέρος της περιουσίας τους ή να τους γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός, αντί για ρύθμιση σε δόσεις.

Προηγούμενο άρθροΙστιοφόρο με 42 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Ζακύνθου
Επόμενο άρθροΟ Σύλλογος Διδασκόντων Νηπιαγωγείου Λεχαίου αποχαιρεταει την αγαπημένη τους Τασία