Αρχική Eπικαιρότητα Κίνητρα ναι, απόσυρση όχι για αγορά νέου ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, λέει τώρα...

Κίνητρα ναι, απόσυρση όχι για αγορά νέου ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, λέει τώρα η κυβέρνηση

υβερνητικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Newsit δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα για απόσυρση αυτοκινήτων, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα δίνει κίνητρα για την αγορά νέου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκινήτου και θυμίζουν ότι η ΝΔ έχει στο πρόγραμμά της συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο και έχει ανακοινωθεί, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Νοέμβριο στο Ίδρυμα Νιάρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, ήδη έχουν θορυβηθεί από την διάσταση που πήρε το θέμα και έχουν επικοινωνήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ζητώντας να αποσαφηνιστούν άμεσα οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά για επαναφορά του μέτρου για την απόσυρση, παρά μόνο επανάληψη αυτών που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει και έχει δεσμευτεί ότι θα ισχύσουν για την συγκεκριμένη αγορά. Υπενθυμίζουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο πακέτο, που αφορούσε όμως μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός έχει προτείνει τα εξής μέτρα:

– Καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα, προκειμένου να δοθεί αμέσως ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του σημερινού στόλου.

– Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες και δωρεάν στάθμευση στο κέντρο της πόλεων.

– Οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα έχουν σημαντική έκπτωση στα διόδια όλης της χώρας, ενώ εξυπακούεται ότι δεν θα πληρώνουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόρο πολυτελείας.

Για τις εταιρείες

Τα εν λόγω κίνητρα εννοείται ότι θα ισχύσουν και για τις εταιρείες που διαθέτουν στόλους αυτοκινήτων, στις οποίες θα δοθούν επιπλέον κίνητρα μεκατάργηση του φόρου χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων από τα στελέχη τους και διευκόλυνση της φορολογικής απόσβεσης, είτε για την αγορά, είτε για τη μηνιαία μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τα ταξί

Ειδικότερα για τα ταξί η ΝΔ δεσμεύεται να επιδοτήσει με 3.500 ευρώ την αγορά νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στο σχέδιό της προβλέπεται επίσης η άμεση εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών στα οργανωμένα σημεία επιβίβασης πολιτών, ενώ οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων ταξί θα έχουν προτεραιότητα στις σειρές αναμονής στις πιάτσες τους (αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.), όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές από την κυβέρνηση, θα γίνουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες στην αγορά και το επιτρέψουν και τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει.

Τέλος να σημειωθεί ότι ίσως υπάρξουν κάποιες απαντήσεις στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα υπάρξει μέσα στην εβδομάδα, ανάμεσα στον υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Καραμανλή.