Αρχική Eπικαιρότητα Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους

Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν τέσσερα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 2.550 ανέργους διαφόρων ηλικιακών ομάδων.

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, είναι μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία για τον Οργανισμό το γεγονός ότι «υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ακόμα και στην περίοδο υψηλής ανεργίας, υπήρχαν επιχειρήσεις που δεν έβρισκαν προσωπικό το οποίο να διέθετε τις απαιτούμενες δεξιότητες για τις κενές θέσεις που υπήρχαν. Αυτό το σημείο θέλουμε να το εξετάσουμε, για να επιτευχθεί αντιστοιχία».

Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά συνολικά 2.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με στόχο την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 μήνες, ωστόσο θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασής του για ακόμη έναν χρόνο. Οσο δε για το ποσό επιχορήγησης, θα οριστεί στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου, με ανώτατο όμως όριο τα 600 ευρώ τον μήνα.

Το δεύτερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που πρόκειται να βγει στον… αέρα θα προορίζεται για 300 ανέργους, ηλικίας 18 έως 30 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αναμένεται να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις τόσο του δημόσιου τομέα όσο και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του Οργανισμού, το πρόγραμμα θα αφορά θέσεις προεργασίας χρονικής διάρκειας επτά μηνών.

Συνολικά 250 άνεργοι πτυχιούχοι, ηλικίας 22 έως 39 ετών, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο την ανάσχεση του brain drain. Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 12 μηνών, με ακαθάριστες αμοιβές 1.040 ευρώ για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 990 ευρώ για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον νέο διοικητή του ΟΑΕΔ, το επόμενο διάστημα πρόκειται να βγει στον αέρα και νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Μένει μόνο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες εβδομάδες, που θέλουν μέσω αυτού του νέου προγράμματος να προσληφθεί προσωπικό από τουλάχιστον 60 ειδικότητες, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπολογίζουν πως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μπορεί και να ανακοινωθεί σύντομα, πριν από το τέλος του χρόνου.

Προηγούμενο άρθροΣυγκλονίζουν η σύζυγος και η κόρη του φαρμακοποιού που δολοφονήθηκε
Επόμενο άρθροΔίκη ΧΑ για Λουκμάν: «Τον μαχαίρωσα 6 φορές, αλλά δεν ήθελα να τον σκοτώσω»