Αρχική Eπικαιρότητα Τέλος το κάπνισμα σε παιδικές χαρές και γήπεδα!

Τέλος το κάπνισμα σε παιδικές χαρές και γήπεδα!

Κάπνισμα τέλος και στις παιδικές χαρές. Πρόστιμα έρχονται και για όσους θα ανάβουν τσιγάρο σε αθλητικούς χώρους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Β.Κικίλια. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.  

Οι παιδικές χαρές είναι για παιχνίδι και όχι για θεριακλήδες, λέει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος.

Το κάπνισμα θα απαγορευτεί και στους αθλητικούς χώρους και όποιος αντί για γυμναστική κάνει τσιγάρο θα τιμωρείται. 

«Στους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει Αυτό θα πάει με πρόστιμα ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος, αλλά αυτό το τιμωρητικό κομμάτι κατά την άποψη μου είναι δεύτερο. Ο Έλληνας έχει συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή του Σκάι «Σήμερα».

Στοιχεία – σοκ για τα παιδιά και το παθητικό κάπνισμα 

Τα παιδιά δυστυχώς δεν ξέρουν ότι είναι παθητικοί καπνιστές. Θύματα δηλαδή των ίδιων των γονέων τους

Όπως εξηγεί ο Κώστας Πρίφτης,  Διευθυντής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Αλλεργιολογίας στο Παιδιατρικό κέντρο Αθηνών,  «όταν τα παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα φαίνεται η βλαπτική επίδραση να είναι σε όλα τα συστήματα, άμεσα στον πνεύμονα, στο νευρικό σύστημα και σε άλλα… Σε μια μελέτη δική μας βρήκαμε ότι σε 230 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, το 54 % είναι παθητικοί καπνιστές και από μέτρηση νικοτίνης  στα ούρα είδαμε ότι το 10% είχε επίπεδα ενεργού καπνιστή!».

Η νικοτίνη και η ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνουν ως τον πλακούντα του εμβρύου, οδηγούν συχνά σε διακοπή της κύησης, ακόμη και σε θάνατο

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει αντικαπνιστικές καμπάνιες, ενώ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει ήδη βγάλει τη δική της αφίσα.