Αρχική Περ. Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για τα πυρηνελαιουργεία: Προέχει η ζωή και η υγεία των...

Παναγιώτης Νίκας για τα πυρηνελαιουργεία: Προέχει η ζωή και η υγεία των πολιτών

“Η ζωή και την υγεία των πολιτών προέχει, είναι πάνω απ’ όλα”, τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Καλαμάτα, για το θέμα των πυρηνελαιουργείων.

Σε δηλώσεις του στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, μετά από σύσκεψη με πυρηνελαιουργούς, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αρμοδίους χωρικούς και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και διευθυντές υπηρεσιών, απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να βελτιώσουν τις μονάδες τους άμεσα κι έστειλε σαφές μήνυμα ότι αν κάποιος αποπειραθεί να μην αφήσει την υπηρεσία να μπει μέσα και να κάνει έλεγχο, πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως ο Εισαγγελέας και η Αστυνομία.

Παράλληλα, έδωσε σαφείς οδηγίες σε αντιπεριφερειάρχες και διευθυντές για συνεχείς ελέγχους χωρίς ειδοποίηση κι επιβολή των ανώτερων προβλεπόμενων προστίμων.

Νωρίτερα, μετά την αποχώρηση των πυρηνελαιουργών και του προέδρου του Επιμελητηρίου, συνεχίζοντας τη συζήτηση με τους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές, ο κ. Νίκας άστραψε και βρόντηξε, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος και να προστατευτεί ο κόσμος και οι φωνές του ακούγονταν και παραπέρα από το διάδρομο του 4ου ορόφου.

Στη συνάντηση παρέστησαν οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες (Περιβάλλοντος) Ανδρέας Τσουκαλάς και (Διοίκησης – Οικονομίας) Βασίλης Καπέλιος και η αντιδήμαρχος Καλαμάτας – πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας σημείωσε:

“Γίνεται αγώνας ώστε να μην έχουμε τις καταστάσεις που είχαμε με τα πυρηνελαιουργεία τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο προέχει είναι η υγεία του κόσμου. Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία, δε χρειάζεται να έχουμε πυρηνελαιουργεία, δε χρειάζεται να έχουμε δραστηριότητες, οι οποίες φορτώνουν τον κόσμο με προβλήματα.

Υπάρχει ο νόμος, ατελής ή τέλειος – ατελής είναι -, υπάρχουν πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες στο θέμα των πυρηνελαιουργείων, υπάρχει ο καθοριστικός ρόλος της Αποκεντρωμένης, δηλαδή της κυβέρνησης, αλλά εν πάσει περιπτώσει έχουμε και μεις εργαλεία στα χέρια μας.

Εδωσα σαφείς οδηγίες στους 3 αντιπεριφερειάρχες που εμπλέκονται με πρώτο τον κ. Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Ηταν και της Λακωνίας ο κ. Βερούτης και ο κ. Μαλτέζος από την Αργολίδα.

Δηλαδή, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος πρέπει να κάνει συνεχείς ελέγχους, να επιβάλει τα ανώτερα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και χωρίς ειδοποίηση. Αν κάποιος αποπειραθεί να μην αφήσει την υπηρεσία να μπει μέσα και να κάνει έλεγχο, πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως ο Εισαγγελέας και η Αστυνομία. Το λέγω δημόσια. Γιατί παρατηρήθηκαν φαινόμενα να μην αφήνουν τις υπηρεσίες να μπουν και να ελέγξουν και ούτε γάτα, ούτε ζημιά περίπου.

Ανάλογα θα πράξει και η Διεύθυνση Ανάπτυξης με συγκεκριμένες εντολές: τον έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί η κατάσταση και υπάρχει μονάδα στη Μεσσηνία, η οποία έκανε τα βήματα τα αναγκαία για τη βελτίωση της κατάστασης. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε όλα αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια με τη βρόμα και με τα προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν ζητήματα πνευμονολογικής φύσεως. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, βεβαιώνω ότι θα κάνω ό,τι μπορώ μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες. Ο,τι καλύτερο έχουμε σε επιστημονικό επίπεδο θα στελεχώσει τα ΚΕΠΠΕ, τις περιβαλλοντικές ομάδες που θα κάνουν τον έλεγχο.

Και κάνω μια έκκληση στους επιχειρηματίες να βελτιώσουν τις μονάδες τους άμεσα. Φρέσκο πυρήνα, η ελαιοκομική περίοδος τελειώνει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, δε χρειάζεται και δεν πρέπει τα εργοστάσια να λειτουργούν το Μάιο και τον Ιούνιο.

Αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν δεν πρέπει να ξανασυμβούν και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν.

Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όχι όμως να μας δίνει τα προβλήματα που μας δίνει το πυρηνελαιουργείο τα τελευταία χρόνια. Και η απόφαση στήριξης της επιχειρηματικότητας φάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη που είχα με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, όπου ένα σημαντικό ποσό 15,5 εκ. ευρώ δόθηκε για διαχείριση στην έκθεση των Επιμελητηρίων στην Πάτρα, για τις επιδοτήσεις, κατά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και έχουμε άλλα 23 εκ. που θα διαχειρίζονται αυτοί με τους κανόνες που πρέπει, για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Με την ιδιωτική πρωτοβουλία είμαστε και με το νόμο πάνω απ’ όλα και με τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Αυτό προέχει, θα κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι περνάει από το χέρι μου. Και οι αντιπεριφερειάρχες θα κάνουν και αυτοί ό,τι μπορούν. Ζητώ τη στήριξη και τη βοήθεια από το κράτος και από την Εισαγγελική Αρχή. Και αλλοίμονο αν κάποιος κλείσει την πόρτα στις υπηρεσίες ελέγχου. Παρακαλώ η Αστυνομία, ο Εισαγγελέας και οι κάμερες έξω από την πόρτα. Πρώτα απ’ όλα ο κόσμος”.