Αρχική Eπικαιρότητα Συντάξεις χηρείας: Τέλη Σεπτέμβρη οι αυξήσεις– Πότε θα δοθούν αναδρομικά

Συντάξεις χηρείας: Τέλη Σεπτέμβρη οι αυξήσεις– Πότε θα δοθούν αναδρομικά

Τέλη Σεπτεμβρίου, με τη σύνταξη Οκτωβρίου, θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας.

Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αύξηση του ποσοστού στο 70%, από 50%, της σύνταξης του θανόντα, το οποίο θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξάλλου, με την επόμενη σύνταξη, στα τέλη Οκτωβρίου, θα δοθούν και τα αναδρομικά τεσσάρων μηνών, από τις αυξήσεις που αναλογούν στις συντάξεις από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος (17.5.2019).

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο νόμο καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου και ο επιζών σύζυγος θα συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Τι σύνταξη παίρνουν και ποιοι τι δικαιούνται

Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, τότε λαμβάνει το 70% σύνταξης. Σε περίπτωση που υπάρχει και διαζευγμένος σύζυγος (με 10ετή γάμο) τότε δικαιούται το 25% που παίρνει ο επιζών.

Εάν υπάρχει παιδί ορφανό και από τις δύο πλευρές, δικαιούται το 50%, ενώ σε περίπτωση που μένει ορφανό μόνο από τον θανόντα, τότε δικαιούται το 25%.

Στην περίπτωση που ο θανών αφήνει δύο παιδιά και υπάρχει επιζών σύζυγος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

Πόσες είναι οι συντάξεις χηρείας

Οι ψαλιδισμένες συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί από τον Μάιο του 2016 ανέρχονται σε 57.522, ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν και άλλες 24.000 εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν συντάξεις θανάτου.