Αρχική Eπικαιρότητα Σημαντικές ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σημαντικές ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Εκπτώσεις φόρου στο 40%-50% της δαπάνης που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ενσωματώνονται στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή γενικότερη επισκευής του ακινήτου του με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την Εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ.

Καθιερώνοντας μια τέτοιου μεγέθους έκπτωση φόρου για τις δαπάνες επισκευής ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει τα έσοδα από ΦΠΑ να αυξηθούν δραστικά, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα απαιτούν την έκδοση απόδειξης για κάθε εργασία που κάνουν στα ακίνητά τους.

Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Πηγή με γνώση των συζητήσεων ανέφερε στην εφημερίδα πως σχεδιάζεται ακόμη μια κίνηση – έκπληξη με φορολογικό ενδιαφέρον την οποία θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η οποία προφανώς δεν ανακοινώνεται. Στη λίστα των υποψήφιων μέτρων-έκπληξη χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις περιλαμβάνεται και η παροχή «επιβράβευσης» συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών (οι τράπεζες ήδη ξεκινούν να εφαρμόζουν σχετικές πρωτοβουλίες).