Αρχική Eπικαιρότητα Σάλος με την τροπολογία για τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Σάλος με την τροπολογία για τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ

Η τροπολογία για τα τυπικά προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι και να προκληθεί ένταση στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ακολούθησε η αποχώρηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να καταγγέλλει την όλη διαδικασία και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι ανακόλουθη με την προηγούμενη ρητορεία της περί «αριστείας».

Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει αλλιώς το κόμμα του αποχωρεί από τη συζήτηση.

Όμως την ίδια στάση κράτησε και το ΚΚΕ και η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για φωτογραφικές και εκπρόθεσμες τροπολογίες. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουμε αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία» είπε.

Από τη διαδικασία και την ψηφοφορία έχει δηλώσει και το ΜΕΡΑ 25 ότι αποχωρεί, αντιδρώντας τόσο στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου όσο και για την κατάθεση των υπουργικών τροπολογιών.

Γεραπετρίτης: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε αναγνωρισμένο πτυχίο»

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σέβεται τους κανόνες της κοινοβουλευτικής ηθικής και ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει τον διοικητή που θεωρεί ότι έτσι θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. «Υπάρχουν κανόνες κοινοβουλευτικής ηθικής οι οποίοι είναι πάρα πολύ σοβαροί. Αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται την συμπολίτευση για θέματα που αφορούν εθνική υπηρεσία πληροφοριών» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε μάλιστα: «Εθνική υπηρεσία πληροφοριών σημαίνει την δυνατότητα της κυβέρνησης να θέτει τους όρους έτσι ώστε να μπορεί η υπηρεσία αυτή να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος της εθνικής ασφάλειας της δημόσιας τάξης. Εθνική υπηρεσία πληροφοριών σημαίνει να υπάρχει η δυνατότητα να διορίζεται πρόσωπο και να ορίζονται τα προσόντα έτσι ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Ορίζονται τα προσόντα σήμερα και για το μέλλον δεν υπάρχει καμία αναδρομικότητα και μετά θα διοριστεί ο διοικητής».

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε αναγνωρισμένο πτυχίο. «Αυτό το γνωρίζετε; Ο κ. Ρουμπάτης δεν είχε πιστοποιημένο η αναγνωρισμένο πτυχίο αλλά αυτό δεν προσεβλήθη ποτέ από την τότε αντιπολίτευση. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στα προσόντα».

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε και στην προηγούμενη προειδοποίηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία. «Οι εκφράσεις όπως «σας προειδοποιούμε και μην τολμήσετε» είναι προσβολή της Δημοκρατίας. Δημοκρατία σημαίνει να σέβεστε τους κανόνες που έφεραν αυτό το ισοζύγιο πολιτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή ας το σεβαστούμε αυτό για μία φορά. Το μην τολμήσετε είναι εκφράσεις που απάδουν από αυτό τον χώρο».

Λ. Οικονόμου: «Απαιτείται συναίνεση σε θέματα εθνικής ασφαλείας»

Από πλευράς κυβέρνησης την τροπολογία εισηγήθηκε ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου: «Για τα προσόντα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία. Όμως θα ήθελα να κάνω μια υπόμνηση. Μέχρι τώρα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική πάνω στο θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας: να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην μικροπολιτική προσέγγιση των θεμάτων αυτών. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων».

Βορίδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο»

Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται. «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει. Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Τζανακόπουλος: «Σκάνδαλο και ντροπή η τροπολογία»

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέχεια σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μεγάλο ταλέντο στο να τινάζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στον αέρα και έκανε λόγο για «νομικό και επιχειρηματολογικό χαβαλέ και για πρωθυπουργικό σκάνδαλο». Μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί δεν ήρθε στη Βουλή ο πρωθυπουργός να υπερασπιστεί την τροπολογία της ΕΥΠ.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη», ανέφερε για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν ο νέος διοικητής έχει τους τίτλους και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τους έχει και δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».

Έκανε μάλιστα λόγο για «τεράστιο πρωθυπουργικό σκάνδαλο» για να προσθέσει: «Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αυτοεξευτελιστεί και να εξευτελίσει τη χώρα για να βολέψει έναν κύριο ο οποίος κάποιες υπηρεσίες είναι έτοιμος ενδεχομένως να προσφέρει στον κ. Μητσοτάκη. Είπε ψέματα όταν είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει οποιαδήποτε τροπολογία που θα αλλάζει τα προσόντα για την επιλογή του διορισμού του διοικητή. Θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι ο διορισμός του είναι παράνομος».

Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε: «Είναι μία τροπολογία σκάνδαλο επιλέγετε να εξευτελίζετε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να εξυπηρετήσετε τους εαυτούς σας. Κάνετε νομικό και επιχειρηματολογικό χαβαλέ. Η αξιοπιστία της ΕΥΠ δεν είναι χαβαλές. Οι αρμοδιότητες της δεν επιτρέπουν χαβαλέ. Πείτε μου μία χώρα στον κόσμο όπου ο διοικητής της ΕΥΠ δεν έχει πτυχίο αλλά είναι διευθυντής εταιρείας security» τόνισε.

Βελόπουλος: «Μιλούσατε για αριστεία, τώρα διορίζεται χωρίς πτυχία»

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Μιλούσατε για αριστεία και τώρα διορίζετε χωρίς πτυχία . Ο πορτιέρης και ο σεκιουριτάς στην πρεσβεία δεν κάνει για διοικητής της ΕΥΠ. Τι να κάνουμε τώρα, αριστεία χωρίς πτυχία δεν γίνεται».

Με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για την ΕΥΠ

Στις 18.30 θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την ΕΥΠ,ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «ντροπιαστική απαράδεκτη και σκανδαλώδη τροπολογία».

Ενημέρωσε το Σώμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιλέγει την “λύση” της αποχώρησης, όπως έκαναν το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η ΜεΡΑ 25, παρά την πρόκληση της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε η ψηφοφορία να διεξαχθεί η αύριο ή την Δευτέρα του πρωί, κάτι που, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να γίνει αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία, συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Έτσι ο κ. Τασούλας όρισε την ψηφοφορία για τις 18.30 το απόγευμα της Παρασκευής.