Αρχική Eπικαιρότητα Είδες η ΔΕΗ;

Είδες η ΔΕΗ;

ӵ㪝��顬ᱴ�򠴧򠋡骞򠅭� 󴡠㱡� �ąǠ�ԥ�砳1 Ϫ�砲018. ( EUROKINISSI / ӔŋɏӠ̉Ӊ́ө

Η κατάσταση της ΔΕΗ ήταν γνωστή πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: ο διευθύνων σύμβουλος διεκτραγωδούσε την κατάσταση στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας εδώ και αρκετούς μήνες – ζητούσε αυξήσεις τιμολογίων και όλα τα σχετικά, προκειμένου να αποκτήσει η ΔΕΗ κάποια ρευστότητα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Δεν τον άκουγε κανείς, δεν έκανε τίποτα κανείς. Οι ελεγκτικές εταιρίες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι η άλλοτε κραταιά Επιχείρηση, που πήγε τον ηλεκτρισμό και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, έμπαινε σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνευε με χρεοκοπία.

Και μετά ήλθαν οι εκλογές. Η κυβέρνηση άλλαξε – και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε να κρατήσει τους διακόπτες ανεβασμένους. Το σχέδιο βραχυπρόθεσμης σωτηρίας της ΔΕΗ είναι γνωστό. Επιβαρύνσεις υπάρχουν για τους καταναλωτές -για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση για ένα λογαριασμό που έχει γίνει φόβητρο για τους πελάτες της Επιχείρησης- είτε καταφέρνουν να πληρώνουν, είτε όχι – μιας και περιλαμβάνει απίθανες χρεώσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλλά όταν το ζήτημα ήλθε στη Βουλή, οι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκαν σαν να έλειπαν από τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, ένας από αυτούς εκτόξευσε ένα επιχείρημα που άλλαξε όλα τα δεδομένα: η ΔΕΗ, είπε ο πατέρας του έθνους, είναι σε πολύ καλή κατάσταση – και γι’ αυτό η κυβέρνηση την απαξιώνει συνειδητά, για να μπορέσει να πουλήσει τα κερδοφόρα κομμάτια της κοψοχρονιά στα συμφέροντα και όλα τα σχετικά.

Πάμε καλά; Δεν ήξερε τι έλεγε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης; Ο διευθύνων σύμβουλος που είχε ορίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην ξεχνιόμαστε…

Αν ένα κόμμα πουλάει τρέλα, πουλάει τρέλα. Κάποιοι θα πειστούν ότι η Γη δεν είναι στρογγυλή, κάποιοι θα πειστούν ότι η ΔΕΗ είναι διαμάντι που η κυβέρνηση το πουλάει για φο μπιζού. Αλλά αυτοί θα είναι λίγοι. Οι πολλοί θα κοιτούν τους λογαριασμούς και θα θυμούνται την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πρώην κυβερνών κόμμα έχει προαναγγείλει το μετασχηματισμό του – θα γίνει η νέα δημοκρατική παράταξη, αλλά θα παραμείνει στην Αριστερά, θα αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, θα ανοιχτεί στην κοινωνία. Βεβαίως, να το πράξει – αλλά θα πρέπει εκτός από την κοινωνία να ανοιχτεί και στην αλήθεια…