Αρχική Eπικαιρότητα Την Πέμπτη το κρίσιμο τετ -α- τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

Την Πέμπτη το κρίσιμο τετ -α- τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Βερολίνο

Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές σε Βραδεμβούργο και Σαξονία

Το κατώφλι της Καγκελαρίας στο Βερολίνο ετοιμάζεται να διαβεί αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Άνγκελα Μέρκελ να τον υποδέχεται λίγες ώρες πριν από δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για την τύχη του «Μεγάλου Συνασπισμού» (Groko).

Την πρώτη Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές στα κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξονίας, δύο καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού «Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε το σενάριο ενός πολιτικού… γάμου μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων θα είναι πλέον ένα ρεαλιστικό σενάριο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021.

Με την Μέρκελ να υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο και να ακούει καθιστή τον εθνικό ύμνο προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε σχόλια για την κατάσταση της υγείας της, η κυβέρνηση περιμένει εναγωνίως το εκλογικό αποτέλεσμα στα δύο γερμανικά κρατίδια.

Ύστερα από μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης της Μέρκελ , η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας εξακολουθεί να αιμορραγεί την ώρα που το SPD παραμένει «πολιτικά ακέφαλο».

Ο εταίρος της Μέρκελ στον Groko έχει μείνει χωρίς ηγεσία μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο η υποψηφιότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελαρίου της χώρας, Όλαφ Σολτς, κατάφερε να τονώσει, ως ένα βαθμό, την δημοτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SPD σκαρφάλωσε από το 12% στο 14%.

Από την πλευρά της, η πράσινη δύναμη της Γερμανίας παγιώνεται στην δεύτερη θέση αποσπώντας ψήφους από τους απογοητευμένους του SPD όπως και του CDU.

Πηγές στο Βερολίνο αναφέρουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει άτυπες συνομιλίες μεταξύ των Πρασίνων και του κόμματος της Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί ένα σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για τις επερχόμενες εκλογές του Φθινοπώρου το 2021.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών σε Βραδεμβούργο και Σαξονία, οι δύο εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό- Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες – εμφανίζονται αποδυναμωμένοι με το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να φλερτάρει με την πρώτη θέση.