Αρχική Eπικαιρότητα Η ΑΑΔΕ «ξήλωσε» κύκλωμα εικονικών τιμολογίων

Η ΑΑΔΕ «ξήλωσε» κύκλωμα εικονικών τιμολογίων

Κύκλωμα εικονικών τιμολογίων, εντόπισαν οι Φορολογικές Αρχές και δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και έπεται συνέχεια στις αποκαλύψεις.

Όπως αποκαλύπτει το «iefimerida», η μέθοδος που χρησιμοποίησε η “μαμά” εταιρία, η οποία “έκοβε” σωρηδόν μαϊμού τιμολόγια σε συνεργασία με εταιρίες- δορυφόρους, είναι δοκιμασμένη και άκρως αποδοτική, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα. Οπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, μεγάλα λογιστικά γραφεία, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, βοηθάνε στο “στήσιμο” επιχειρήσεων- βιτρινών, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές “πακιστανικά” ΑΦΜ ή ΑΦΜ ΙΚΕ, οι οποίες στη συνέχεια πλημμυρίζουν την αγορά με εικονικά τιμολόγια. Έτσι, αχυράνθρωποι ή εταιρίες- κουφάρια αξιοποιούν τα “κενά” του συστήματος και φορτώνουν με τιμολόγια- “μαϊμού” εκατοντάδες επιχειρήσεις υπεράνω υποψίας, οι οποίες εμφανίζουν ανύπαρκτες δαπάνες και μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Πώς ξεφεύγει η “μαμά” εταιρία από το ραντάρ των ελεγκτικών υπηρεσιών; Εμφανίζοντας εικονική δραστηριότητα και εκπληρώνοντας τις φορολογικές της υποχρεώσεις! Η “μαμά” εταιρία, δηλαδή η βασική εκδότρια εικονικών τιμολογίων, στήνει ένα κύκλο με εταιρίες- δορυφόρους, με τις οποίες εμφανίζει συναλλαγές.

Για να φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά, ότι δεν είναι αδρανής και έτσι να μην “χτυπήσει” στο Taxis, υποβάλλει κανονικά δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, ωστόσο ο φόρος που αποδίδει είναι ψίχουλα μπροστά στον τεράστιο όγκο των εικονικών τιμολογίων, που “σπρώχνει” σε κανονικές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση, δε, που εντοπιστεί- τις περισσότερες φορές από τυχαίο φορολογικό έλεγχο σε κάποια από τις λήπτριες εταιρίες- από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι όποιοι φόροι και πρόστιμα βεβαιωθούν μένουν στα χαρτιά, καθώς αυτοί που κρύβονται πραγματικά πίσω από τη “μαμά” εταιρία, εξαφανίζονται.

Η εμπειρία δείχνει ότι χιλιάδες από αυτά τα τιμολόγια, που παράγει η “βιομηχανία” των εικονικών φορολογικών στοιχείων, καταλήγουν και σε τουριστικές μονάδες, μικρές ή μεγαλύτερες, εξ ου και η ένταση των στοχευμένων ή προληπτικών ελέγχων από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Αυτό που έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό παραβατικότητας από αυτούς τους ελέγχους μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 90%, όπως επίσης ότι πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εξακολουθούν να εμφανίζουν ζημιές, παρά την έκρηξη του Τουρισμού την τελευταία τριετία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισμού 5 εκατ. Ευρώ στα βιβλία ξενοδοχειακής μονάδας, τα οποία δεν εμφανίζονταν ως εισπράξεις αλλά ως προκαταβολή της επόμενης τουριστικής περιόδου, χωρίς, όμως, να προκύπτουν στοιχεία από τον προκαταρκτικό έλεγχο που να μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό.