Αρχική Eπικαιρότητα Le Monde: Ο Μητσοτάκης ψάχνει συμμάχους για να χαλαρώσει η δημοσιονομική μέγγενη

Le Monde: Ο Μητσοτάκης ψάχνει συμμάχους για να χαλαρώσει η δημοσιονομική μέγγενη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει συμμάχους για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική μέγγενη στην Ελλάδα», αναφέρει σε άρθρο της η Le Monde  σχολιάζοντας στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανούελ Μακρόν στο Παρίσι.

Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από το Παρίσι μία ευρωπαϊκή περιοδεία με στόχο να πείσει τους εταίρους του ότι το φιλελεύθερο πρόγραμμά του θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας του, καθώς επίσης και να τους πείσει «να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 2021».

Ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, συνεχίζει το άρθρο,  ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 του ΑΕΠ μέχρι το 2022, γεγονός που δεν αρέσει στους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην συνέχεια τονίζεται: «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, θέλει να αποδείξει ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι μπορεί να δημιουργήσει την έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Στο άρθρο αναφέρεται και δήλωση του Παναγιώτη Πετράκη, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τρεις παραμέτρους: την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιοοικονομικών το 2019, τον βαθμό εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης – ιδιαίτερα των διεθνών αγορών- και τη γενική οικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ».

«Από τις πρώτες εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέπνευσε ένα συγκεκριμένο δυναμισμό, ήταν πανταχού παρόν», σημειώνει η Στέλλα Λαδή, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό το οριστικά δεξιό και φιλελεύθερο πρόγραμμα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη και την επιστροφή ξένων επενδυτών, χάρη στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι προτεραιότητές του είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του Ελληνικού, ένα πρόγραμμα που υπολογίζεται σε 8 δισ. Ευρώ.

«Στις Βρυξέλλες όπως και στην Αθήνα, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θα κριθεί από τις πράξεις της» τονίζεται στο τέλος του άρθρου.