Αρχική Eπικαιρότητα Κατασχέθηκαν εξοπλισμός και λαθραία καπνικά προϊόντα αξίας 2 δισ. ευρώ

Κατασχέθηκαν εξοπλισμός και λαθραία καπνικά προϊόντα αξίας 2 δισ. ευρώ

Η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που παρήγαγε, διακινούσε και εξήγαγε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, προχώρησε μετά από οργανωμένη επιχείρηση η αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το ΣΔΟΕ.

Κατά την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε, ότι η δράση της σπείρας είχε περιοριστεί σε δύο κύριους χώρους, που περιελάμβαναν μεγάλη αποθήκη σε περιοχή στην Βοιωτία και ελεγχόμενο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο Αττικής. Στους χώρους αυτούς τα μέλη της οργάνωσης αποθήκευαν μηχανήματα επεξεργασίας καπνού και τεράστιο όγκο πρώτων υλών για την παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, ενώ επίσης προέκυψε, ότι τα παραπάνω είχαν εκμισθωθεί σε ονόματα μη υπαρκτών προσώπων.

Για τη μεταφορά των υλικών χρησιμοποιούσαν φορτηγά και επιβατικά οχήματα, τα οποία κινούνταν λαμβάνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης και αποπροσανατολισμού, ενώ επίσης είχαν ταξινομηθεί σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την 20ή Αυγούστου στους παραπάνω χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 30.200.000 αναπτύγματα πακέτων τσιγάρων (ετικέτες), 26.368.000 «sticks» φίλτρων τσιγάρων, 1.704 ρολά τυλίγματος τσιγάρων, 5.032 ρολά χαρτόνι, μέρους συσκευασίας πακέτου τσιγάρων διαφόρων διαμετρημάτων, 8.757 ρολά αλουμινόχαρτο, 3.803 ρολά περιτυλίγματος ζελατίνα, 1.272 ρολά αποσφραγιστικής ταινίας πακέτου τσιγάρων, 9.060 χαρτοκιβώτια αποθήκευσης- μεταφοράς τσιγάρων, 500 πλαστικά τελάρα μεταφοράς λαθραίου καπνού, 66 πλαστικά δοχεία διαφόρων χωρητικοτήτων με κόλλα συγκόλλησης συσκευασίας τσιγάρων, καθώς επίσης και διάφορα οχήματα και εργαλεία.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες από τον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, τα κατασχεθέντα προϊόντα -εκτός από τον καπνό- αποτελούν το σύνολο των απαιτούμενων υλικών για την παρασκευή 604.000.000 στικ τσιγάρων. Τονίζεται, ότι στην περίπτωση που τα τσιγάρα είχαν διατεθεί στην αγορά, οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι σε βάρος του ελληνικού δημοσίου θα υπερέβαιναν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το εμπορικό κόστος των κατασχεθέντων αντικειμένων-υλικών υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων ημεδαπών και αλλοδαπού για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα (Λαθρεμπόριο) και θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Σχετικά Tags

λαθραία τσιγάρακαπνοβιομηχανία