Αρχική Eπικαιρότητα Δραματική η κατάσταση στην ΔΕΗ, λέει ο νέος πρόεδρός της Γ. Στάσσης

Δραματική η κατάσταση στην ΔΕΗ, λέει ο νέος πρόεδρός της Γ. Στάσσης

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της ΔΕΗ ο νέος Πρόεδρός της. Προανήγγειλε εμμέσως την κατάργηση του τέλους συνέπειας. Στα 800 με 900 εκατομμύρια το έλλειμμα της επιχείρησης. Τι είπε για τους κακοπληρωτές και την διακοπή ηλεκτροδότησης.

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση της ΔΕΗ ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, λίγο μετά την εκλογή του από την γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το ταμειακό έλλειμμα δεν είναι μόνο 750 εκατ. αλλά αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος και σημείωσε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα έως τις 15 Σεπτεμβρίου και θα καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε οι συνέπειες για τους καταναλωτές της ΔΕΗ να είναι οι μικρότερες δυνατές. Επιβεβαίωσε επίσης έμμεσα ότι θα καταργηθεί το τέλος συνέπειας στους λογαριασμούς που μεταφράζεται έκπτωση 10% επί του τιμολογίου που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.

«Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών», σημείωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στο ταμειακό έλλειμμα σημείωσε ότι είναι 800 – 900 εκατ. και διευκρίνισε πως το προαναφερόμενο έλλειμμα είναι σε 12μηνη πρόβλεψη, ενώ τονίζοντας την άσχημη κατάσταση της επιχείρησης υπογράμμισε πως «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs».

Ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΗ

Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο Γ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10% απάντησε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Ακόμη ο νέος πρόεδρος της εταιρίας έστειλε μήνυμα και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και συνολικά στους υπερήμερους οφειλέτες: «Θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι, θα δώσουμε μάχη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς».

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ δεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΗ

Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης είχε διαφορετική άποψη για την εικόνα της επιχείρησης και τόνισε ότι: «Η ΔΕΗ  κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι. Λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις».

Ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε πως τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών που άρχισε να εμφανίζεται από το 2 ο εξάμηνο του 2018 με αποτέλεσμα στο κλείσιμο του έτους ζημιές 356 εκατ. ευρώ (χωρίς εννοείται τις εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), «ήταν συνέπεια των γνωστών εξωγενών παραγόντων, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κοινωνική πολιτική μη μετακύλισης των επιβαρύνσεων στην κατανάλωση. Μια πολιτική που έχει πλέον φθάσει στα όρια της. Ωστόσο αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες δράσεις. Δεν χρειάζεται δραματοποίηση».

Τέλος υπερθεμάτισε των μέτρων που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση για την κατάργηση των ΝΟΜΕ, τη μη πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και για τον μη τεμαχισμό της εταιρείας.