Αρχική Eπικαιρότητα «Χοντραίνει» το πράγμα με το δεξαμενόπλοιο που πάει Καλαμάτα!

«Χοντραίνει» το πράγμα με το δεξαμενόπλοιο που πάει Καλαμάτα!

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya έχει μισθωθεί από από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία! Αυτό αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ILNA, χωρίς να κατονομάζει την πηγή του. Κάπως έτσι, η Ελλάδα έχει βρεθεί από… το πουθενά στο επίκεντρο μιας διεθνούς γεωπολιτικής “δίνης”. Ανοιχτές απειλές από Πομπέο σε όποιον… σκεφτεί αν βοηθήσει. “Δεν θα το διευκολύνουμε να φτάσει στην Συρία” λέει ο Βαρβιτσιώτης. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις του θρίλερ.

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya (σ.σ. ονομαζόταν Grace 1 μέχρι και την σύλληψή του) το οποίο αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου, έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία!

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει σήμερα, Τετάρτη 21.08.2019, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA, δίνοντας μια ακόμη παράμετρο στο διεθνές θρίλερ στο οποίο «μπήκε» και η Ελλάδα στα ξαφνικά!

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία«, μετέδωσε το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ξεκάθαρος ο Βαρβιτσιώτης για το δεξαμενόπλοιο

Τι λέει η Ελλάδα για όλα αυτά, την στιγμή που στο Marine Traffic φαίνεται πως έχει δηλωθεί σαν προορισμός του τάνκερ η Καλαμάτα; Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως «έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας με αφορμή το δεξαμενόπλοιο.
click4more

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Ant1, σημείωσε πως υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το δεξαμενόπλοιο Grace 1 και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ, ξεκαθάρισε ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», συνέχισε, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

«Καμία περίπτωση να έρθει σε ελληνικό λιμάνι το δεξαμενόπλοιο»

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω δεξαμενόπλοιο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε, αναφέροντας ότι το φορτίο που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού. Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Δείτε όσα τόνισε

Με πληροφορίες από: Ant1 και newsit.gr