Αρχική Eπικαιρότητα Στενή παρακολούθηση του ιρανικού τάνκερ από τις ελληνικές αρχές (video)

Στενή παρακολούθηση του ιρανικού τάνκερ από τις ελληνικές αρχές (video)

Οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν στενά την πορεία του Adrian Darya 1, του ιρανικού δεξαμενοπλοίου που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, όπου βρισκόταν ακινητοποιημένο τις τελευταίες εβδομάδες, και ξεκίνησε να πλέει προς την χώρα μας. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει την Κυριακή, ανοιχτά της Πελοποννήσου, στην περιοχή της Καλαμάτας.Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ θεωρείται στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Το μήνυμα αφορά όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στο χτεσινό κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1.

Τόνισε μάλιστα ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα και άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του τάνκερ, που μεταφέρει ιρανικό ελαφρύ πετρέλαιο, σε οποιοδήποτε λιμάνι, θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

Λυπηρό χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε ο Πομπέο η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο