Αρχική Eπικαιρότητα Άρειος Πάγος: Στοπ στα «ψιλά» γράμματα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Άρειος Πάγος: Στοπ στα «ψιλά» γράμματα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε με απόφασή του πως οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν με ακρίβεια τους πελάτες τους για τους κρίσιμους όρους που εμπεριέχονται στα συμβόλαιά τους και όχι να τους αναγράφουν με «ψιλά γράμματα» που συνήθως δε μπορεί να διαβάσει κανένας. Με την απόφαση κρίθηκε άκυρος και καταχρηστικός όρος που υπήρχε σε συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον οποίο εξαιρούνταν από την κάλυψη των ιδίων ζημιών του αυτοκινήτου στην περίπτωση οδήγησής του από οδηγό ηλικίας κάτω των είκοσι 25 ετών.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο όρος αυτός ήταν σχεδόν αδύνατον να διαβαστεί καθώς αναγράφονταν στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου με πολύ μικρά γράμματα.

Η σημαντική αυτή απόφαση εκδόθηκε από το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και αφορά σε 23χρονο οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος από δική του υπαιτιότητα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε μαντρότοιχο.

Από την πρόσκρουση το όχημά του υπέστη σοβαρές ζημιές, τις οποίες για να αποκαταστήσει δαπάνησε αρκετά χρήματα. Η ασφαλιστική του εταιρεία αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα της επισκευής του αυτοκινήτου, επικαλούμενη όρο της μεταξύ τους συναφθείσας ασφαλιστικής σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο, «σε περίπτωση ατυχήματος επερχομένου όταν το ασφαλισμένο όχημα οδηγείται από οδηγό που δεν έχει συμπληρώσει το 25° έτος της ηλικίας του, η εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη της για καταβολή αποζημίωσης».

Ο 23χρονος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και με αγωγή του ζήτησε να υποχρεωθεί η εταιρία να του καταβάλει ως αποζημίωση (λόγω επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου) το ποσό των 13.436,338 ευρώ, πλέον των τόκων.
Το Εφετείο έκρινε ως καταχρηστικό και άκυρο τον όρο και στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο τα μέλη του οποίου έκριναν πως ο επίμαχος όρος που αποστέρησε από τον 23χρονο το δικαίωμα της αποζημίωσης, λόγω της της ηλικίας του, «ουδέποτε αναπτύχθηκε ούτε επισημάνθηκε στον ενάγοντα (δηλαδή στον νεαρό οδηγό), κατά την κατάρτιση της ένδικης σύμβασης, ούτε σημειώθηκε στην πρώτη σελίδα του ασφαλιστηρίου, με εντονότερα στοιχεία από τα λοιπά, ώστε να υποπίπτει εύκολα στην αντίληψη του…».

Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο Άρειος Πάγος, ο συγκεκριμένος όρος αναγράφεται «στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου, με πολύ μικρά γράμματα (ψιλά γράμματα), κατά πολύ μικρότερα από αυτά του υπόλοιπου κειμένου της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου…»

Πηγή: ethnos.gr