Αρχική Eπικαιρότητα Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χατζηδάκης προωθεί ξεπούλημα της ΔΕΗ και αύξηση τιμολογίων

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Χατζηδάκης προωθεί ξεπούλημα της ΔΕΗ και αύξηση τιμολογίων

Με συνεχείς δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κάνει λόγο γιαστρατηγικά λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και της απελθούσης διοίκησης της ΔΕΗ. Ο Κωστής Χατζηδάκηςεστιάζει την κριτική στην καθυστέρηση της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κι επιλογές όπως τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες φτηνής ενέργειας).

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο κ. Χατζηδάκης είπε μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, πέραν των μέτρων εξυγίανσης, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς της. Ένας πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι η 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και στην οποία επιδιώκουμε να αποτυπωθεί η αναστροφή των αρνητικών προοπτικών της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου. Από την ενημέρωση που έχω μέχρι στιγμής, το ποσό που πρέπει να βρεθεί με διαφόρους τρόπους είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος σταθμός είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν θα κληθούμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας. Πέρα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, ζητούνται 750 εκατ. ευρώ σε 45 ημέρες για να κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ, σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων – ορισμένες από τις οποίες κοστίζουν ακριβότερα ανοιχτές, παρά αν τις κλείναμε και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζομένους – και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με το σχέδιο των 10 αξόνων που παρουσιάσαμε».

Υπονόμευση της επιχείρησης

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον Κωστή Χατζηδάκη ότι συστηματικά υπονομεύει τη ΔΕΗ με στόχο να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη:

  • η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα ακυρώσει τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στην οποία είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση,
  • η εκποίηση άρον-άρον των «ασημικών» της ΔΕΗ, με προεξάρχοντα τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι, αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, το Δημόσιο θα απωλέσει τη στρατηγικής σημασίας παρουσία του στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και τους αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Τα προβλήματα

Το οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ, κατά τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντα, είναι υπαρκτά. Ωστόσο, αποτελεί κινδυνολογία ότι η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με υπαρξιακή απειλή. Στα χρόνια προβλήματα της ΔΕΗ που είναι ο υψηλός δανεισμός και το μεγάλο μισθολογικό κόστος, έχει προστεθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία που υπαγορεύει τη μείωση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης στο 50%. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης, ο δανεισμός μειώθηκε πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Σε ό,τι αφορά τα ΝΟΜΕ, επισημαίνεται το αποτελούν μια μεταβατική λύση («αναγκαίο κακό) για να μειωθεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ το οποίο το 2015 ήταν στο 92% ενώ τώρα βρίσκεται στο 73-74%. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και τη χρηματιστηριακή αξία, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την περίοδο όπου η ΔΕΗ είχε στην ιδιοκτησία της τον ΑΔΜΗΕ του οποίο το πλειοψηφία πέρασε στο Δημόσιο και το μειοψηφικό πακέτο στην κινέζικη State Grid. Τέλος, επισημαίνεται ότι το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον και ανεφάρμοστο, αφού η πρόβλεψη για «μεταβίβαση» 600.000 καταναλωτών στον ιδιώτη προσέκρουσε στις προβλέψεις του συντάγματος.

Οι έξυπνοι μετρητές

Το ζήτημα του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τη ΔΕΗ. Ο ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα διανομής στους καταναλωτές) έχει εγγυημένη κερδοφορία ως μονοπώλιο. Επιπλέον, η προμήθεια των λεγόμενων «έξυπνων μετρητών» αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και για τους παρόχους ρεύματος. Με τους «έξυπνους μετρητές» μπορούν να γίνουν έγκυρες προβλέψεις για την καταναλωτική συμπεριφορά, κάτι που θα επιτρέψει στους παρόχους μια πολύ πιο οικονομική διαχείριση της παραγωγής ρεύματος. Επιπλέον, οι συσκευές μπορούν να αποτελέσουν διαύλους για την πώληση και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η παροχή internet