Αρχική Eπικαιρότητα Φωτιά Υμηττός: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη μάχη με τις φλόγες και...

Φωτιά Υμηττός: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη μάχη με τις φλόγες και την καταστροφή

Με ντουντούκες καλούσαν τον κόσμο στην Παιανία να φύγει από τα σπίτια του. Μέσα στα πρώτα 12 λεπτά η φωτιά έκανε 300 στρέμματα. Ξεπέρασαν τα 20 μέτρα οι φλόγες.

Εικόνες από την τιτάνια μάχη με την πύρινη λαίλαπα στον Υμηττό. Τι άφησε πίσω της η φωτιά.Το ξημέρωμα της 12ης Αυγούστου ήταν «άγριο» για τους κατοίκους της Παιανίας αλλά και της Αττικής γενικότερα. Αιτία η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα και μέσα σε λίγα λεπτά από την Παιανία,«σκαρφάλωσε» στον Υμηττό και έφτασε έως τις κεραίες.

Άμεσα και μετά από εντολή της Πυροσβεστικής, η αστυνομία, ακόμα και μεντουντούκεςεκκένωσε σχεδόν 100 σπίτια στην Παιανία καθώς από την πρώτη στιγμή φάνηκε η σοβαρότητα της κατάστασης. Ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά πουστα πρώτα 12 λεπτά έκαψε περίπου 300 στρέμματα, είπε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.Advertisement

click4more

«Ήταν μια φωτιά δύσκολη με πολλά μέτωπα και μεφλόγες που ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα», σημείωσε. Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 και ενώ ηφωτιά είχε φτάσει στις κεραίες, προκαλώνταςαπώλεια σήματος για πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, άρχισαν να επιχειρούν τα εναέριαμέσα. Μαζί με τους 140 και πλέον πυροσβέστες, στη μάχη της κατάσβεσης ρίχθηκαν πέντεελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην περάσει η φωτιάτο βουνό και φτάσει στο δάσος της Καισαριανής. «Ο φόβος να περάσει την κορυφογραμμή μας ανάγκασε να προχωρήσουμε υπηρεσιακά σε καταστάσεις που δεν είχαμε ενεργοποιήσει στο παρελθόν με πρωτόκολλα απομάκρυνσης ανάλογα με τη φορά του ανέμου αν πέρναγε την κορυφογραμμή. Δεν χρειάστηκε να τα ενεργοποιήσουμε πλην της στεγανοποίησης που κάναμε στην Κατεχάκη δηλαδή το κλείσιμο της Κατεχάκη έτσι ώστε αν χρειαζόταν να κάνουμε την οποιαδήποτεεκκένωση του Καρέα, της Ηλιούπολης ή της Άνω Τερψιθέας να μην υπήρχε θέμα συνωστισμού και προβλημάτων. Δεν χρειάστηκε να τα ενεργοποιήσουμε όλα αυτά… Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.