Αρχική Eπικαιρότητα Απολύσεις: Ο «βάσιμος λόγος» της θύελλας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Απολύσεις: Ο «βάσιμος λόγος» της θύελλας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η αιτία ήταν οι τροπολογίες που έφερε προς ψήφιση ο Γιάννης Βρούτσης λίγο πριν κλείσει η κοινοβουλευτική συζήτηση για το διυπουργικόπολυνομοσχέδιο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση «εξερράγη» με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αφού δεν υπήρξε καθόλου χρόνος να συζητηθούν οι μείζονος σημασίας τροπολογίες.

Τελικά, εν μέσω καταγγελιών για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» αποχώρησαν από τη συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες Βρούτση

Οι τροπολογίες Βρούτση προβλέπουν:

  • Την κατάργηση του άρθρου 48 του νόμου 4611/2019 που προέβλεπε ότι μια απόλυσηθεωρείται έγκαιρη μόνο αν αιτιολογείται με «βάσιμο λόγο».
  • Την κατάργηση του άρθρου 58 του νόμου 4611/2019 που όριζε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίλυσης διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας, παγώνει η προθεσμία για την κατάθεση από τον εργαζόμενο αγωγής κατά της απόλυσης.
  • Την κατάργηση του άρθρου 9 του νόμου 4554 που προέβλεπε τη συνυπευθυνότητα απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους του αναθέτοντος το έργο στους εργαζόμενους.

    1

Περισσότερη ευελιξία

Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, οι τροπολογίες αποσκοπούν στο να αποκτήσειμεγαλύτερη ευελιξία η αγορά εργασίας, αφού «όπως αποδείχθηκε διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης, η μεγαλύτερη ευελιξία οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και είναι τελικά προς το συμφέρον των εργαζομένων». 

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι διατάξεις που καταργήθηκαν, «ενώ στα λόγια υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, στην πράξη λειτουργούν εναντίον τους γιατί δυσχεραίνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και φέρνουν τους ήδη εργαζόμενους σε δυσχερέστερη θέση».

Μιλώντας στη Μαρία Νικόλτσιου στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι οι διατάξεις που καταργήθηκαν, προκάλεσαν προβλήματα στην αγορά εργασίας.

«Ποια είναι τα προβλήματα; Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονταν σε ένα καθεστώς χαμηλής αμοιβής, ενώ όσοι δεν ήταν εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, δεν μπορούσαν να βρουν μόνιμη δουλειά», είπε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατάθεσης των τροπολογιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θέλαμε να έρθει νωρίτερα. Δεν μπόρεσε να έρθει γιατί έπρεπε να περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω των συνταξιοδοτικών διατάξεων».

«Συμβόλαιο με τον ΣΕΒ»

Στο ζήτημα παρενέβη προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους. Και νομοθετούν καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι «ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης φέρνει πραξικοπηματικά δυο τροπολογίες, οι οποίες, ουσιαστικά, καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Από τη μεριά της, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η κυβέρνηση εκτέλεσε συμβόλαιο του ΣΕΒ.

Αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα

Αρνητικά τοποθετήθηκε, όμως, και η υπόλοιπη αντιπολίτευση. Ο τομεράρχης εργασίας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης δήλωσε ότι οι τροπολογίες Βρούτση «εξυπηρετούν μόνο τα κακώς εννοούμενα εργοδοτικά συμφέροντα και αφαιρούν σημαντικά δικαιώματα του εργαζομένου .Ως φαίνεται μάλιστα αποτελούν τον προάγγελο και άλλων δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά δικαιώματα και αποδεικνύουν το είδος και το περιεχόμενο των αλλαγών που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης». 

«Η κυβέρνηση ήρθε αποφασισμένη να αποτελειώσει ό,τι είχε αφήσει όρθιο η προηγούμενη κυβέρνηση» δήλωσε στον ρ/σ Παραπολιτικά η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Το ΜΕΡΑ25 έκανε λόγο για «απαράδεκτες τροπολογίες» που είναι «υπέρ των εργοδοτών-εργολάβων και εναντίον των εργαζομένων».Διαβάστε επίσης