Αρχική Eπικαιρότητα «Οργώνουν» τα σύνορα Ε.Υ.Π. και ΕΛ.ΑΣ. για τζιχαντιστές

«Οργώνουν» τα σύνορα Ε.Υ.Π. και ΕΛ.ΑΣ. για τζιχαντιστές

ρισσότεροι οργανώνουν τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πέρασμα από την Ελλάδα

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισημαίνει στους ευρωπαίους πως θα πρέπει να κάνουν κάτι με τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές ευρωπαϊκής καταγωγής, δηλαδή να τους αναλάβουν, διαφορετικά θα αναγκαστεί ακόμα και να τους απελευθερώσει, οι πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν τεθεί σε «συναγερμό».

Ακόμα και η Αθήνα χωρίς να έχει, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τζιχαντιστές ελληνικής καταγωγής, έχει θέσει σε συναγερμό της αρμόδιες υπηρεσίες της καθώς με τις επιχειρήσεις στην Συρία να ολοκληρώνονται, πολλοί από αυτούς τους μαχητές που συνεχίζουν να πολεμούν ενδέχεται να θελήσουν να επιστρέψουν σπίτια τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα «Των Νέων» ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ παρακολουθούν εντατικά περίπου 3.000-4.000 μαχητές του ISIS που επιστρέφουν τους τελευταίους μήνες από τη Μέση Ανατολή σε χώρες της Ε.Ε.

Οι ελληνικές υπηρεσίες πραγματοποιούν τις έρευνες, με κάθε μυστικότητα, ύστερα από σχετικά αιτήματα από ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βρεθούν τα ίχνη, ίσως και στην Ελλάδα, τζιχαντιστών που έχουν χαθεί από προσώπου γης, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος και οι περισσότεροι οργανώνουν τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 οι διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ειδοποιούσαν ότι η πτώση της πόλης Ράκα στη Συρία θα οδηγούσε στη μαζική επιστροφή τουλάχιστον 3.000-4.000 μαχητών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που παρέμεναν στο πολεμικό μέτωπο. Μία από τις δύο βασικές πύλες εισόδου τους θα είναι κυρίως πάλι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η περιοχή του Έβρου όπως και άλλα σημεία της ενδοχώρας.

Έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ότι το 2018 υπήρξαν στην Ελλάδα 951 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από εντολές ξένων διωκτικών υπηρεσιών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν υπόπτους για συμμετοχή στο ISIS.

Προηγούμενο άρθροΆνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο πλοίο
Επόμενο άρθροΕΦΕΤ: Ανακαλεί κρασί λόγω επικινδυνότητας της φιάλης του