Αρχική Eπικαιρότητα Παπανδρέου για κατάργηση Νομικής Σχολής: «Η ΝΔ μπορεί να κατηγορηθεί ότι για...

Παπανδρέου για κατάργηση Νομικής Σχολής: «Η ΝΔ μπορεί να κατηγορηθεί ότι για κομματικούς λόγους την καταργεί»

epa02063445 Greek Prime Minister George Papandreou exits the Presidential Mansion after the meeting he had with Greek President Karolos Papoulias (not pictured), in Athens on 03 March 2010. The Greek government on Wednesday announced a second round of austerity measures in a continuing bid to slash the country's double-digit budget deficit by a now EU-mandated four percentage points. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια δύσκολη υπόθεση», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Στην παρέμβαση του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του διϋπουργικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η λογική πως η κυβερνησιμότητα είναι το παν, είναι επικίνδυνη», και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση είτε με τους κοινωνικούς φορείς είτε και με άλλα κόμματα.

«Πιστεύω ότι ένας άλλος λόγος που και ο Κλεισθένη δημιούργησε προβλήματα, είναι ότι δεν υπήρχε αυτή η ευρύτερη συναίνεση. Τώρα, καλούμαστε να διαχειριστούμε μια δύσκολη υπόθεση. Αν όμως κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, για προσπάθεια κομματικής, ιδεολογικής παρέμβασης στην Αυτοδιοίκηση, το ίδιο βεβαίως μπορεί να κατηγορηθεί και η σημερινή κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται, τις αλλαγές που πιθανώς να χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου .

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «η εμμονή στη κυβερνησιμότητα είναι επικίνδυνη, διότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αλλοιώσει δημοκρατικές διαδικασίες και μια εκλογική διαδικασία, την οποία μόλις προ ολίγων εβδομάδων έγινε».

«Θα μπορούσε να επεκταθεί παντού η λογική να έχουμε καλύτερη κυβερνησιμότητα και άρα, δεν χρειάζονται και οι δημοκρατικές διαδικασίες ή μπορεί να παραβιάζονται κατά καιρούς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμα, έδωσε έμφαση «στην ουσιαστική, ριζοσπαστική αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης και στην ενδυνάμωση της», επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζεται να ερίζουμε για το αν είναι μόνο απλή αναλογική ή όχι» και τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να την απελευθερώσουμε και να μην θέλουμε να την ελέγχουμε για να κάνουμε τα πελατειακά ρουσφέτια.

Έμφαση έδωσε και στο θέμα του ασύλου, επισημαίνοντας ότι «ειδικά στον χώρο της Παιδείας, εάν δεν διαμορφωθούν συναινέσεις, με κάθε αλλαγή υπουργού θα αλλάζουν και οι νόμοι και οι διαδικασίες με αποτέλεσμα η παιδεία να είναι συνεχώς αναποτελεσματική χωρίς θετικές αλλαγές για τις νέες εξελίξεις.

«Πέραν του ότι είναι μόνο μερικά τα πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει παρανομία, υπήρξαν και υπάρχουν οι νομικές πρόνοιες, για το θέμα του ασύλου», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το μεγάλο ζήτημα, είναι αν θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ κομμάτων αστυνομικών και πανεπιστημιακών αρχών για να αντιμετωπίσουν πιθανά φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας. Θα πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει την ευθύνη η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα. Αν θέλουμε να μιλάμε, για πραγματικό αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ας τα απελευθερώσουμε και αυτά από τον κρατικό εναγκαλισμό».

Τέλος, σχολιάζοντας την ρύθμιση για τη νομική σχολή της Πάτρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα έπρεπε αντί να κατατίθενται αποσπασματικά νομοσχέδια, να εξεταστεί σε βάθος μια ριζική αλλαγή στον χώρο των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι.

«Είμαι υπέρ του να υπάρξει η Νομική Σχολή στην Πάτρα, αλλά αν κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι για κομματικούς λόγους ίδρυσε αυτή τη Νομική Σχολή, μπορεί και η ΝΔ να κατηγορηθεί ότι για κομματικούς λόγους την καταργεί», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΠάτρα-Υδροπλάνα: Μέσα στο Φθινόπωρο οι αλλαγές
Επόμενο άρθροΠάτρα: Μεταφορά κρατουμένου του Αγίου Στεφάνου υπό δρακόντεια μέτρα στο ΠΠΝΠ