Αρχική Eπικαιρότητα Πανελλήνιες 2020: Το ίδιο σύστημα – Καταργούνται οι «πράσινες» και οι «κόκκινες»...

Πανελλήνιες 2020: Το ίδιο σύστημα – Καταργούνται οι «πράσινες» και οι «κόκκινες» σχολές

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε για τις Πανελλήνιες 2020 και τον τρόπο διεξαγωγής τους, το άσυλο, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τους αναπληρωτές καθηγητές.

Η Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε για τις πανελλήνιες ότι «με το σύστημα που έδωσαν φέτος, θα δώσουν και του χρόνου. Απαρεγκλίτως όσοι έδωσαν φέτος, θα δώσουν και του χρόνου με τα ίδια μαθήματα. Για όσους μπαίνουν φέτος στη Γ’ Λυκείου, δεν θα αλλάξουμε όλα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μελετάμε αλλαγές.

Όπως είπε η υπουργός «το εύκολο θα ήταν να πούμε ότι καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το κάνουμε, κρατάμε το σύστημα και θα ανακοινώσουμε έναν εξορθολογισμό της ύλης. Θα μειωθεί η ύλη στα μαθήματα. Θα ανακοινώσουμε κάποιες αλλαγές που αφορούν τη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας και θα καταργήσουμε την κατηγοριοποίηση πράσινων και κόκκινων σχολών».

Η υπουργός εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον τρόπο χώριζε τις σχολές σε δυο κατηγορίες, σε αυτές που κάποιος έμπαινε σε κάποιες σχολές χωρίς πανελλαδικές και σε κάποιες με πανελλαδικές.

«Δεν θα ισχύσει, δεν θα υπάρχει κατηγοριοποίηση. Βάσει πανελλαδικών θα εισάγονται και σε αυτές», τόνισε. 

Ερωτηθείσα για την τροποποίηση στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «καταργούμε το άσυλο βίας και ανομίας. Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Θωρακίζουμε το άσυλο, θωρακίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια».

Η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι με το νέο νόμο «αστυνομία και εισαγγελείς θα μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους στα πανεπιστήμια, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους. […] Για να επέμβει η αστυνομία πρέπει να τελείται αξιόποινη πράξη» σημείωσε.

Η υπ. Παιδείας στη συνέχεια είπε ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», σημειώνοντας ότι «το να σηκώσεις ένα πανό δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη. Εμείς δεν θέλουμε τις βιαιοπραγίες. Δεν θέλουμε να φοβάται κάποιος να μιλήσει (σ.σ. σε πανεπιστημιακό χώρο)».

Για το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι: «Έχουμε κύριο μέλημα δύο βασικά πράγματα. Βιβλία κι εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα βιβλία σε Δημοτικά, Γυμνάσια, είναι στη θέση τους, στα Λύκεια θα είναι την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.

Αναφορικά με την προκήρυξη για τους αναπληρωτές καθηγητές, σημείωσε ότι δεν έχει βγει, καθώς όπως είπε «πρώτα πρέπει να καταγράψουμε τα κενά και βάσει χαρτογράφησης θα τα καλύψουμε. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη».

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε για τους καθηγητές ειδικής αγωγής ότι «έχουμε επισπεύσει τις διαδικασίες, αλλά δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβρη δυστυχώς, αλλά, εν μέσω χρονιάς.»