Αρχική Ν. Αργολίδος Αύξηση των αγροτικών προϊόντων στην Αργολίδα με υπολείμματα φαρμάκων πάνω από τα...

Αύξηση των αγροτικών προϊόντων στην Αργολίδα με υπολείμματα φαρμάκων πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Με 59 δείγματα έκλεισε το 2018 η ΔΑΟΚ Αργολίδας το πρόγραμμα δειγματοληψιών του ΥΠΑΑΤ για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. Η σύνθεση των προϊόντων που ελέγχθηκαν περιελάμβανε 28 δείγματα λαχανικών, 23 δείγματα φρούτων, 6 δείγματα ελαιολάδου και 2 δείγματα σπόρων.

Η Μαρία Μαραθιανού, που ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, μας επεσήμανε ότι «όπως κάθε χρόνο, έγινε συστηματική προσπάθεια να ληφθούν δείγματα από όλους τους χώρους που οι καταναλωτές προμηθεύονται νωπά οπωροκηπευτικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι καλύπτονται όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης. Δειγματοληψίες έγιναν κυρίως στις λαϊκές αγορές του νομού, στα σούπερ μάρκετ και στα οπωροπωλεία».

Παράλληλα, έγιναν έλεγχοι και σε βιολογικά προϊόντα και λήφθηκαν δείγματα από λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, κρεμμυδάκια και μήλα. Όλα τα δείγματα βρέθηκαν χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Αποτελέσματα

Όπως μας αποκάλυψε η κα Μαραθιανού, «από το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, το 51% βρέθηκε χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ποσοστό υψηλότερο των προηγούμενων χρόνων, που κατά μέσο όρο ήταν 42%. Επίσης, εξετάστηκε η συχνότητα εμφάνισης πολλαπλών υπολειμμάτων, δηλαδή υπολείμματα περισσότερα της μιας δραστικής ουσίας, που για το 2018 ήταν 32%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατά μέσο όρο 28%.

Τη μεγαλύτερη συχνότητα πολλαπλών υπολειμμάτων παρουσίασαν τα σταφύλια, οι φράουλες και τα βερίκοκα. Υπογραμμίζουμε εδώ ότι η εμφάνιση πολλαπλών υπολειμμάτων δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης μη ασφαλών προϊόντων, ούτε πιστοποίηση παράβασης».

Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, «φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των προϊόντων που έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MRLs), γεγονός που αποτελεί την πιο επικίνδυνη κατηγορία προϊόντων για την υγεία».

Σε ό,τι αφορά τους παραβάτες, ακολουθήθηκε η διαδικασία της επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 1.000 ευρώ για τα αμπελόφυλλα, 1.300 ευρώ για τις ντομάτες και 1.000 ευρώ για τις αγκινάρες. Αναμένεται το πρόστιμο για την περίπτωση των αχλαδιών.

Γιώργος Αργυρίου
Πηγή: ypaithros.gr