Αρχική Eπικαιρότητα Καύσωνας: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά προληπτικά μέτρα

Καύσωνας: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά προληπτικά μέτρα

Οδηγίες ενόψει του κύματος καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών – Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο

Τα βασικά προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες τις ημέρες του καύσωνα υπενθυμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ευπαθείς ομάδες,

Σε κάθε περίπτωση όποιος εμφανίσει το παραμικρό σύμπτωμα που ενδεχομένως να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον γιατρό του ή με τις υγειονομικές αρχές. 

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές που έχουν υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι προτιμότερο να παραμένουν τις θερμές ώρες της ημέρας με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Αναλυτικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει τα εξής βασικά προληπτικά μέτρα: 

1.Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2.Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3.Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4.Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5.Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6.Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7.Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8.Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9.Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΚίνηση τώρα: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό στο ρεύμα προς Πειραιά – Δείτε Live
Επόμενο άρθροΑποκαθίσταται σταδιακά η υδροδότηση στη Θεσσαλονίκη