Αρχική Eπικαιρότητα Το σχέδιο της Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο της Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Τις προτάσεις του για την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο μεταναστευτικό θα συζητήσει αύριο Δευτέρα στη διάρκεια της συνάντησής του με του ομολόγους του της ΕΕ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοαβέρο

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε με βάση κάθε υπόθεση ξεχωριστά, αναζητώντας κάθε φορά έκτακτες λύσεις. Χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο, σταθερό μηχανισμό» δήλωσε ο Μοαβέρο στην κυριακάτικη έκδοση της Corriere della Sera.

Τις τελευταίες εβδομάδες η απροθυμία της Ιταλίας και της Μάλτας να εξακολουθήσουν να δέχονται μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει ανοίξει ξανά ένα ακανθώδες ζήτημα για το μοίρασμα του βάρους του μεταναστευτικού μεταξύ όλων των χωρών μελών της ΕΕ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Οι μετανάστες δεν αναζητούν τις ιταλικές, τις ελληνικές ή τις μαλτέζικες ακτές. Αναζητούν την Ευρώπη. Και άρα πρέπει να βρούμε μια λύση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Ο Μοαβέρε δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, όπως έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, με την προϋπόθεση ότι, αντίθετα με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, δεν θα πηγαίνουν όλοι όσοι διασώζονται στην Ιταλία.

Οι μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου εκτός ΕΕ, «σε ένα ευρωπαϊκό γραφείο στην ειρηνική χώρα που είναι πιο κοντά σε αυτούς», πρότεινε ο Μοαβέρο. Η ΕΕ θα πρέπει να μεταφέρει αεροπορικώς στο έδαφός της όσους δικαιούνται άσυλο κι έτσι να γλιτώνουν από τους διακινητές και το επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα, πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στην ΕΕ θα πρέπει να μοιράζονται στις χώρες μέλη «με αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια», όμως «το σύστημα θα λειτουργήσει μόνο αν ένας επαρκής και σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών συμμετάσχει» σε αυτή την επιχείρηση, υπογράμμισε.

Ο Μοαβέρο πρότεινε επίσης να δοθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια στις χώρες καταγωγής των μεταναστών και να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διακινητών.

Πηγή: newsbeast.gr