Αρχική Eπικαιρότητα Παρατήρηση της μερικής έκλειψης Σελήνης την Τρίτη από Πάτρα και Ναύπακτο

Παρατήρηση της μερικής έκλειψης Σελήνης την Τρίτη από Πάτρα και Ναύπακτο

Τα βραδάκι της Τρίτης 16 Ιουλίου ο «Ωρίων» διοργανώνει δημόσια παρατήρηση της μερικής έκλειψης Σελήνης από την Πάτρα και από τη Ναύπακτο.

Ο χώρος παρατήρησης στην Πάτρα θα είναι στο τέρμα του Νότιου Πάρκου, πλησίον δηλαδή του νέου λιμένα Πάτρας. Στη Ναύπακτο o χώρος παρατήρησης θα είναι οι Νεροτσουλήθρες. Τα μέλη του Ωρίωνα θα έχουν ήδη στήσει τα τηλεσκόπιά τους από τις 22:00.

Σε περίπτωση συννεφιάς θα είμαστε εκεί, περιμένοντας τα όποια κενά στα σύννεφα. Η εκδήλωση θα ακυρωθεί σε περίπτωση βροχόπτωσης.

Το κυρίως φαινόμενο, δηλαδή η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης, θα ξεκινήσει στις 23:01 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα θα έχει ξεκινήσει η έκλειψη παρασκιάς η οποία ως γνωστόν είναι αδιόρατη αρχικά στο γυμνό μάτι αλλά θα γίνει ορατή καθώς πλησιάζουμε προς την έκλειψη σκιάς.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική με το φαινόμενο να ολοκληρώνεται με τη Σελήνη σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Καθώς το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε ικανοποιητικό ύψος θα είναι εύκολο να καταγραφεί ακόμα και από τις αστικές περιοχές.

Η κορύφωση του φαινομένου θα σημειωθεί στις 00:30 όταν περίπου τα 2/3 της Σελήνης (ως κλάσμα των γωνιωδών διαμέτρων) θα κρυφτούν από τη σκιά της Γης.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής σε ώρα Ελλάδας:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 21:43

Έναρξη μερικής έκλειψης: 23:01

Μέγιστο έκλειψης: 00:30

Τέλος μερικής έκλειψης 01:59

Τέλος έκλειψης παρασκιάς 3:17

Η έκλειψη θα είναι πλήρως ορατή στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και της Αφρικής καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ασίας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλο τα κοινό!

From:patrastimes.gr

Προηγούμενο άρθροΛαμία: Πέθανε ο γάτος που πυροβόλησε λυκειάρχης
Επόμενο άρθροΝαύπακτος: Ο Δήμαρχος ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μακύνεια- Πλατανίτης