Αρχική Eπικαιρότητα Καιρός: Καύσωνας με 42 βαθμούς και μπουρίνια!

Καιρός: Καύσωνας με 42 βαθμούς και μπουρίνια!

Ο καιρός θα έχει πολλά πρόσωπα την σημερινή ημέρα. Και σύμφωνα με την ΕΜΥ το θερμόμετρο θα δείξει έως και 42 βαθμούς Κελσίου αλλά από το βράδυ το σκηνικό θα αλλάξει.

Πιο αναλυτικά, στα βόρεια αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από νωρίς το βράδυ θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους (μπουρίνια) στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια, ωστόσο στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία – Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αρχικά γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που από τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρές. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που το βράδυ θα γίνουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αρχικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο και πιθανώς στη δυτική Στερεά. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Τη νύχτα στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς που τοπικά θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αρχικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Τη νύχτα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς που τοπικά θα φθάνουν τα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος καιρός. Από το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς που τοπικά θα φθάνουν τα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Αρχικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι ισχυρά. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που το βράδυ θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη, στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Που υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , για τις εξής περιοχές:
· Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)
· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Σποράδες)
· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια)
· Περιφέρεια Αττικής
· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.