Αρχική Eπικαιρότητα Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι τελευταίες πληροφορίες για τα ονόματα υπουργών

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι τελευταίες πληροφορίες για τα ονόματα υπουργών

 Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί γύρω στις 6 το απόγευμα, επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον του κόσμου.

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, η ΝΔ κατήγαγε μεγάλη νίκη με 39,9%, έχει μπροστά της μια καθαρή τετραετία, και το στοίχημα πλέον είναι ποιοι θα τρέξουν το πρόγραμμα που έχει ξεδιπλωθεί στην προεκλογική περίοδο.

Τα ονόματα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση δίνουν και παίρνουν, ο νέος πρωθυπουργός γράφει και σβήνει στο μπλοκάκι του και προσπαθεί να βρει ισορροπίες. Από τη μια οι κομματικοί που «έτρεξαν» για να επανέλθει η ΝΔ στην εξουσία.

Από την άλλη οι τεχνοκράτες που μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική πολιτική και στη μέση… οι εκτός ΝΔ που θα συμβολίζουν τη διεύρυνση προς άλλους χώρους.

Αν και δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής, υπάρχουν κάποια ονόματα που έχουν κλειδώσει για να γίνουν υπουργοί.

Υπάρχουν άλλα στελέχη που περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο και υπάρχουν και αυτοί που βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς δεν γνωρίζουν πώς ο πρωθυπουργός θα τους αξιοποιήσει.

Υπενθυμίζουμε ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη και θα υπάρξει το πρώτο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο (με συμμετοχή και υφυπουργών) στη Βουλή, για τελευταία φορά καθώς τα υπουργικά θα γίνονται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μετά το τριήμερο θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα ονόματα

Και πάμε στα ονόματα, με κάθε επιφύλαξη καθώς μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον τελευταίο λόγο.

Υπουργείο Οικονομικών: Φαίνεται να είναι σίγουρος «τσάρος» ο Χρήστος Σταϊκούρας ενώ άγνωστο είναι ποιος θα πάρει τη θέση του αναπληρωτή. Ο Στέλιος Πέτσας, που ακουγόταν μέχρι πρόσφατα ενδεχομένως να είναι η έκπληξη και να αναλάβει τελικά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακούγεται ότι κάποιο μεγάλο στέλεχος που κάνει καριέρα στο εξωτερικό θα επαναπατριστεί και θα συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο.

Υπουργείο Εξωτερικών: Όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Νίκος Δένδιας και ως αναπληρωτής υπουργός θα πάει κάποιο νέο στέλεχος, π.χ. ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Υπουργείο Εσωτερικών: Ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, φαίνεται να οδεύει προς το υπουργείο αυτό.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να «ξεκολλήσει» τις επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ο Κωστής Χατζηδάκης οδεύει προς αυτό το υπουργείο με τις προκλήσεις των αυθαιρέτων και των κατεδαφίσεων.

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Ολες οι πληροφορίες οδηγούν στο όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, της Διανέοσις που θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Υπουργείο Αμυνας: Φαίνεται να «παλεύει» ο τομεάρχης, Ν. Παναγιωτόπουλος με τον Βασίλη Κικίλια που πήγε πολύ καλά στις εκλογές και στην Α’ Αθήνας. Αν δεν επιλεγεί ο δεύτερος τότε θα πρέπει να βρεθεί γι’ αυτόν ένα άλλο υπουργείο.

Υπουργείο Υγείας: Είναι ένας γρίφος καθώς ακούγεται το όνομα του Βασίλη Κικίλια αλλά και του Κ. Τσιάρα. Ειδικό ρόλο, ενδεχομένως ως υφυπουργός, αναμένεται να έχει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπουργείο Παιδείας: Κλείδωσε η τομεάρχης Νίκη Κεραμέως ενώ υφυπουργός αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι η Σοφία Ζαχαράκη.

Υπουργείο Εργασίας: Ο Γιάννης Βρούτσης επιστρέφει στο υπουργείο που είχε θητεύσει ξανά επί Αντ. Σαμαρά.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μαζί με Μεταναστευτικής Πολιτικής: Η έκπληξη ακούει στο όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που ξέρει το υπουργείο και χαίρει εκτίμησης των αστυνομικών. Ως αναπληρωτής αρμόδιας για το μεταναστευτικό ακούγεται το όνομα του καθηγητή Αγγελου Συρίγου.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης ή Γιάννης Πλακιωτάκης ή Μάκης Βορίδης

Υπουργείο Τουρισμού: Ολγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Πολιτισμού: Το όνομα της Λίνας Μενδώνη, από το χώρο της Κεντροαριστεράς ακούγεται εντόνως.

Όπως λένε πηγές στη ΝΔ θα υπάρξουν τουλάχιστον 10 υφυπουργοί που θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Το καλοκαίρι και οι διακοπές για τη νέα κυβέρνηση απλά δεν υπάρχει. Τα νομοσχέδια θα τρέξουν αμέσως για να ψηφιστούν με πρώτο, όπως έχει υποσχεθεί ο Κ. Μητσοτάκης αυτό που θα λέγεται: «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων» και θα προβλέπει την άμεση θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο, στην οποία θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως δήλωσε το πρωί ο Τ. Θεοδωρικάκος, θα αφορά στο φορολογικό, δηλαδή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το τρίτο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη διοίκηση δήμων και περιφερειών από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Πηγή:Tanea.gr