Αρχική Eπικαιρότητα Ποια χρέη στην εφορία δεν διώκονται ποινικά

Ποια χρέη στην εφορία δεν διώκονται ποινικά

Εκτός ποινικών διώξεων για μη καταβολή χρεών άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο τίθενται περιπτώσεις φορολογουμένων στους οποίους έχουν καταλογιστεί διαφυγόντα ποσά φόρου εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση.

Επίσης διαφυγόντα ποσά ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση, τα οποία μαζί με τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, καθόσον για τα φορολογικά αυτά αδικήματα προβλέπονται ήδη ποινικές διώξεις και κυρώσεις.

Επιπλέον, δεν θα διώκονται ποινικά για μη καταβολή χρεών άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής που αφορούν στην αποφυγή της καταβολής λοιπών φόρων ύψους άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση, δεδομένου ότι και γι’ αυτά τα αδικήματα προβλέπονται ήδη ποινικές διώξεις και κυρώσεις.

Εκτός ποινικών διώξεων τίθενται εξάλλου και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει χρέη προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από χρηματικές ποινές που τους επιβλήθηκαν από ποινικά δικαστήρια.

Νέο καθεστώς

Τις τροποποιήσεις αυτές στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 για τις ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν καταβάλουν οφειλές άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο προβλέπει το άρθρο 469 του νέου Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα διευκρινίζονται σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με το άρθρο 469 του νέου Ποινικού Κώδικα:

1 Σε κάθε νέα αίτηση για ποινική δίωξη σε βάρος φορολογουμένου λόγω μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ, η οποία θα υποβάλλεται προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών από διευθυντή των Ελεγκτικού Κέντρου, ΔΟΥ ή Τελωνείου και στο συνοδεύοντα αυτήν πίνακα χρεών δεν θα συμπεριλαμβάνονται και δεν θα υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της ποινικής ευθύνης του προσώπου, οι ακόλουθες οφειλές:

* Χρέη που προέρχονται από τη μη εκτέλεση (αμιγώς) χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικό δικαστήριο και οι σχετικές με αυτές προσαυξήσεις, τόκοι και λοιπές επιβαρύνσεις. Τούτο διότι, βάσει της διάταξης της παραγράφου 6 του άρθρου 80 του νέου Ποινικού Κώδικα, η μη καταβολή της επιβληθείσας χρηματικής ποινής έπαψε να θεωρείται αυτοτελές αδίκημα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990, καθώς το δικαστήριο μαζί με τη χρηματική ποινή ορίζει ποινή στερητική της ελευθερίας, η οποία θα πρέπει να εκτιθεί από τον καταδικασθέντα, εάν δεν καταβληθεί η χρηματική ποινή.

* Χρέη που προέρχονται από τα φορολογικά αδικήματα που θεωρούνται ποινικά κολάσιμα σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως τέτοια αδικήματα θεωρούνται, ενδεικτικά, η αποφυγή της καταβολής φόρου εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος ή ανά φορολογική χρήση, η αποφυγή καταβολής ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση και η αποφυγή καταβολής λοιπών φόρων άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση.

2 Οι νέες αυτές διατάξεις εφαρμόζονται από την 1η-7-2019. Λόγω της αναδρομικής ισχύος της επιεικέστερης διάταξης ποινικού νόμου κατά το άρθρο 2 του νέου Ποινικού Κώδικα, οι παραπάνω διατάξεις καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς στο ακροατήριο υποθέσεις.