Αρχική Eπικαιρότητα Μάθε πού ψηφίζεις – Ο χάρτης με τα 21.500 εκλογικά τμήματα

Μάθε πού ψηφίζεις – Ο χάρτης με τα 21.500 εκλογικά τμήματα

Περίπου 21.500 είναι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, κατά πολύ λιγότερα αυτών των εκλογών της 26ης Μαΐου. Για το λόγο αυτό οι πολίτες ειδικά των πόλεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλοί από αυτούς δεν ψηφίζουν όπου ψήφιζαν στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, θα πρέπει να αναζητήσουν το εκλογικό τους τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), στην ειδική εφαρμογή «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, έως και την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 19:00, προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την προσεχή Κυριακή.

Επισημαίνεται ότι για τη διευκόλυνση των εκλογέων προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Στο μεταξύ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και στις ευρωεκλογές έτσι και στις εκλογές της Κυριακής οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων θα γίνονται δωρεάν, χωρίς την καταβολή διοδίων, σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Δωρεάν διέλευση θα πραγματοποιείται από αύριο Σάββατο το μεσημέρι έως και τη Δευτέρα στις 08:00 το πρωί.

Επειτα από αίτημα των συναρμόδιων υπουργείων θα παρέχεται έκπτωση στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου πλοίων, τρένων, υπεραστικών λεωφορείων και πτήσεων της Aegean Airlines και της Olympic Air.

Μείωση στις τιμές εισιτηρίων

Για τον ίδιο σκοπό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα χορηγεί την ίδια έκπτωση (30%) επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή επιστροφή και για όσους πολίτες ταξιδέψουν σιδηροδρομικά. Η έκπτωση θα χορηγείται με απλή επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών απευθυνόμενη στα ΚΤΕΛ ζήτησε τη χορήγηση έκπτωσης επί της τιμής των εισιτηρίων για τη μετακίνηση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, εφόρων και ψηφοφόρων. Η Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά, με έκπτωση 25% στα κανονικά εισιτήρια για υπερνομαρχιακές μετακινήσεις καθώς και για την έκδοση εισιτηρίων μετ’ επιστροφής.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχομένως το αίτημα για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019.

Αν κάποιος πολίτης είναι διπλοεγγεγραμμένος οφείλει να ψηφίσει στο δήμο της νόμιμης εγγραφής, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Οι Ελληνες του εξωτερικού

Για τους Ελληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Αρα για τις εκλογές του 2019 μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1ης/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Τι χρειάζεται για να ψηφίσουμε

Για να ψηφίσει κάποιος χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα, ή το διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου) θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες

Για τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται άδειες με βάση τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζουν:

Οσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ. 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
    Οσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ. 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ. 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ. και άνω 3 εργάσιμες ημέρες.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε εξέλιξη στην Περαχώρα Λουτρακίου
Επόμενο άρθροΔήμος Άργους-Μυκηνών: «Επιβεβλημένη η αποψίλωση για την αποφυγή πυρκαγιάς»