Αρχική Ν. Κορινθίας Μαργαρίτα Μιχαηλίδου: “Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης για την Κτηνοτροφία…”

Μαργαρίτα Μιχαηλίδου: “Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης για την Κτηνοτροφία…”

Η Κτηνοτροφία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους δυναμικότερους παραγωγικούς κλάδους της Χώρας μας! Δεν θα αναφέρω εδώ τα προβλήματα και τα στατιστικά του κλάδου και δεν θα κάνω συγκρίσεις με τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω μόνο να γνωστοποιήσω τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την Κτηνοτροφία.

Οι προτάσεις -μέτρα που προτείνει η Ελληνική Λύση για την ανάπτυξη και ενίσχυση της Κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι:

1. Στρατηγικό σχέδιο που θα καταρτιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες και θα περιλαμβάνει όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες ανά περιφέρεια, τους τομείς που δραστηριοποιούνται και τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη.
2. Ειδική μέριμνα για τα βοσκοτόπια. Συνεργασία με τις Περιφέρειες για την καταγραφή των κατά τόπους διαθέσιμων εκτάσεων βόσκησης. Θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα βοσκοτόπια της χώρας και θα αποδοθούν στους κτηνοτρόφους (η έκταση που θα αποδοθεί θα είναι ανάλογη του μεγέθους της εκάστοτε κτηνοτροφικής μονάδας) με μακροχρόνια μίσθωση, το τίμημα της οποία θα είναι συμβολικό.
3. Μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για συστηματικό, εντατικό και περιοδικό έλεγχο όλων των κοπαδιών της Χώρας και άμεση περίθαλψη των ζώων πού νοσούν, με χαμηλό αντίτιμο που θα αποδίδει ο κτηνοτρόφος. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζωονόσων, που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι.
4. Σχεδιασμός προγραμμάτων οικονομικών αποζημιώσεων για κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί είτε λόγω φυσικών καταστροφών είτε λόγω νόσου των κοπαδιών, ώστε να εξασφαλίζεται πως θα αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα του πληγέντος κτηνοτρόφου.
5. Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην κτηνοτροφία και ειδική εκπαίδευση στους κτηνοτρόφους ώστε να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους. Έτσι, ο Έλληνας κτηνοτρόφος θα έχει τις ίδιες δυνατότητες, τις ίδιες ευκαιρίες και των ίδιο εξοπλισμό με τους κτηνοτρόφους άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ολλανδία.
6. Ενίσχυση και παροχή κινήτρων στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους για παραγωγή ιδιοπαραγόμενων ζωοτρόφων. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι θα είναι αυτάρκεις και δεν θα εξαρτώνται από εισαγόμενες ζωοτροφές.
7. Μείωση των αυξημένων φορολογικών συντελεστών στο εισαγόμενο, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να προτιμούν τα εγχώρια προϊόντα. 8. Φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους κτηνοτρόφους απασχολούν Έλληνες στις μονάδες τους.
9. Επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αγροτών / κτηνοτρόφων στα 65 έτη, όπως ισχύει για όλες τις ομάδες εργαζομένων, και όχι στα 67 έτη που ισχύει σήμερα! Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σκληρά εργαζόμενοι και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες.
10. Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ( ηλιακή, γεωθερμία, αιολική) για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων. Έτσι θα έχουμε κτηνοτροφικές μονάδες φιλικές προς το περιβάλλον και μειωμένο κόστος ενέργειας για τους κτηνοτρόφους.
11 Ίδρυση κέντρων αξιοποίησης και ανάπτυξης των Ελληνικών ζωικών φύλων για μειωμένο κόστος ενέργειας για τους κτηνοτρόφους. 12. Σύσταση κέντρων χονδρικής πώλησης προϊόντων ανά νομαρχία συνδεδεμένων διαδικτυακά μεταξύ τους και προσιτά στο κοινό για απευθείας αγορά χωρίς μεσάζοντες.

Για την Ελληνική Λύση, η στήριξη των κτηνοτρόφων είναι υποχρέωση, γιατί έτσι στηρίζονται η Εθνική οικονομία και η ελληνική περιφέρεια, αφού οι κτηνοτρόφοι αποτελούν βασικούς συντελεστές βιωσιμότητας της υπαίθρου. Ταυτόχρονα, η έμφαση στην κτηνοτροφική παραγωγή μπορεί να εξασφαλίσει και την αυτάρκεια της χώρας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιδιώκει τη δημιουργία μιας ισχυρής και οικονομικά εύρωστης Ελλάδας και η βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι πρωτίστως η ενίσχυση της αγροτικής /κτηνοτροφικής παραγωγής.