Αρχική Eπικαιρότητα Τραπεζικές αναλήψεις από ΑΤΜ: Όχι από σήμερα (1η Ιουλίου) αλλά στα μέσα...

Τραπεζικές αναλήψεις από ΑΤΜ: Όχι από σήμερα (1η Ιουλίου) αλλά στα μέσα του μήνα θα αυξηθούν οι χρεώσεις

Με «καπέλο» της τάξεως του 100% θα γίνονται όχι από σήμερα 1η Ιουλίου αλλά από τα μέσα του μήνα οι αναλήψεις μετρητών από τα ATMs άλλης τράπεζας.

Οι… πιέσεις από πλευράς της Visa, που με οδηγία της ζητούσε τον μηδενισμό των προμηθειών για τους ξένους, που χρησιμοποιούν τα εγχώρια μηχανήματα (direct access fee), σε συνδυασμό με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόνιζε την ανάγκη εναρμόνισης με τον Κανονισμό 924/2009 περί ισοδύναμων επιβαρύνσεων, ανάγκασε τα εγχώρια ιδρύματα να εξισώσουν τις χρεώσεις για όλους τους πελάτες.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Έλληνες χρήστες θα κληθούν να πληρώσουν από 2,50 ευρώ έως και τρία ευρώ για κάθε ανάληψη από ATM άλλης τράπεζας. Όσο, δηλαδή, πληρώνουν σήμερα οι ξένοι», σχολιάζουν στον «Ελεύθερο Τύπο» στελέχη με γνώση των εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα τα ιδρύματα – μέλη του συστήματος ΔΙΑΣ είχαν συμφωνήσει σε ένα άτυπο μορατόριουμ, χρεώνοντας προμήθειες από 1,30 ευρώ έως και 2,20 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό ανάληψης. «Πλέον το ποσό θα είναι φιξ, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν επιτρέπει κλιμακώσεις, με το σκεπτικό πως η συναλλαγή είναι μία, ανεξαρτήτως του ποσού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, η επιβάρυνση στους Έλληνες χρήστες θα γίνεται με βάση την τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας, το μηχάνημα της οποίας χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, έστω ότι ο πελάτης της Α’ τράπεζας κάνει ανάληψη από το ATM της Β’ τράπεζας. Ενώ μέχρι σήμερα, η Α’ τράπεζα εισέπραττε την προμήθεια μέσω χρέωσης λογαριασμού του πελάτη και την απέδιδε στην Β’ τράπεζα, πλέον ο πελάτης θα επιβαρύνεται απευθείας με την προμήθεια της τράπεζας Β’. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα και σε άλλες λιγότερα από το ποσό, που χρεώνει το ίδρυμα, με το οποίο διατηρούν σχέσεις.

Σε ποιον Κανονισμό «πάτησε» η Visa

«Για να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και προκειμένου να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο εντός της Κοινότητας έχει καίρια σημασία οι επιβαρύνσεις για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ να είναι ταυτόσημες με τις αντίστοιχες πληρωμές εντός των ορίων του κράτους – μέλους». Αυτό επισημαίνεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Κανονισμού, που επικαλέστηκε η Visa, για να πείσει τις ελληνικές τράπεζες να αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική για τους ξένους πελάτες τους.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, «η αρχή των ισοδύναμων επιβαρύνσεων θα πρέπει να ισχύει για πληρωμές, που έχουν ενεργοποιηθεί ή ολοκληρωθεί με χρήση εντύπων ή με μετρητά, εφόσον υποβάλλονται σε ηλεκτρονική επεξεργασία στο πλαίσιο της αλυσίδας πληρωμών, εκτός των επιταγών, καθώς και σε όλες τις επιβαρύνσεις, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με μία πράξη πληρωμών, εξαιρουμένων των τελών για συναλλαγματικές μετατροπές.

Οι έμμεσες επιβαρύνσεις είναι, π.χ., επιβαρύνσεις για μόνιμη εντολή πληρωμών ή τέλη για τη χρήση κάρτας πληρωμής, χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, που θα έπρεπε να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, τόσο για τις εθνικές, όσο και για τις διασυνοριακές πράξεις πληρωμών εντός της Κοινότητας».

ΤΡΑΠΕΖΕΣEUROBANKΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑALPHA BANK
Προμήθεια ανάληψης μέχρι τώρα1,601,40 (έως 250,00)2,20 (από 250,00 και άνω)1,30 (έως 150,00)1,40 (από 150,01 έως 250,00)1,60 (άνω των 250,00)1,50 (έως 150,00)1,60 (από 150,01 έως 250,00)1,65 (άνω των 250,00)
Τέλος άμεσης πρόσβασης (DAF) από μέσα Ιουλίου2,503,002,002,50